Syfilis

print

Syfilis is een minder vaak in Nederland voorkomende soa. Syfilis wordt veroorzaakt door een bacterie en is makkelijk over te brengen. In het begin kun je ongemerkt een infectie hebben. Doe daarom een soa-check na onveilige seks. Welke klachten wijzen op syfilis en hoe kom je er vanaf?

Symptomen syfilis

Na twee tot twaalf weken ontstaan er zweertjes. Deze zijn tot één centimeter groot, voelen hard aan en doen meestal geen pijn. Van zweertjes in je mond, anus of vagina merk je er vaak niets. Soms krijg je vlekken op je huid. Lymfeklieren raken opgezet. Na twee tot drie weken verdwijnen de zweertjes en vlekjes. De ziekte is dan niet weg. Deze klachten kunnen passen bij syfilis:
 

 • Zweertjes in of op de geslachtsdelen, anus of mond
 • Vlekjes op de huid over het hele lichaam, vooral op de handpalmen en voetzolen
 • Opgezette lymfeklieren
 • Griep, hoofdpijn, keelpijn, vermoeidheid
 • Haaruitval, kale plekken op de hoofdhuid
 • Oogklachten, oogbolontsteking, gezichtsverlies
 • Na jaren: beschadigingen aan het hart, hersenen, ruggenmerg en botten

Hoe krijg je syfilis?

Syfilis wordt veroorzaakt door een bacterie: Treponema Pallidum. Deze bacterie draag je over tijdens onveilige seks  als de slijmvliezen van de penis, vagina, anus of mond met elkaar in aanraking komen. De nestelt zich in het slijmvlies en veroorzaakt daar een infectie. Als er op je lippen of mond een syfiliszweer zit kan syfilis ook met zoenen overgedragen. Vanuit het slijmvlies komen de bacteriën uiteindelijk in je bloed en verspreiden zich dan naar andere organen.

Hoe werkt een syfilistest?

Ga naar je huisarts of  GGD voor een soa-test. Voor een test op syfilis is bloedonderzoek nodig. Na een paar weken is syfilis aantoonbaar in je bloed. Dit gebeurt met een bloedonderzoek. Heb je klachten? Dan is de infectie aan te tonen met een uitstrijkje van de zweer. Met een test drie maanden na je laatste seksuele risico kan met zekerheid worden vastgesteld dat je geen syfilis hebt.

Syfilis voorkomen?

Syfilis voorkomen is beter dan genezen. Hoe voorkom je deze soa? En hoe ga je het gesprek aan over veilige seks?

Video over syfilis

Onze arts Hanna Bos over syfilis

Behandeling syfilis

Je arts geeft je injecties antibioticum. Dit doodt de syfilisbacteriën. Soms zijn nacontroles van je bloed nodig, tot twee jaar je behandeling. Dit verschilt per persoon. Tijdens de behandeling moet je geen seks hebben. Dan besmetten jij en je partner elkaar steeds opnieuw. Gebruik in ieder geval een condoom.

Advies

 • Ga zo snel mogelijk naar een arts voor behandeling
 • Laat je ook testen op hiv en andere soa's
 • Geen seks tijdens de behandeling
 • Waarschuw alle sekspartners sinds de infectie
 • Waren er vooraf geen duidelijke klachten? Laat dan in ieder geval de vaste partner en eventuele kinderen onderzoeken.

Partners waarschuwen lastig?

Partnerwaarschuwing.nl is een website die je helpt bij het waarschuwen van je sekspartners. Je kan dit ook anoniem doen.

Als je niets aan syfilis doet

Zonder behandeling verspreidt de bacterie zich via het bloed door het hele lichaam. De gevolgen kunnen dan zeer ernstig zijn. Je kunt oogklachten krijgen: een oogbolontsteking of zelfs gezichtsverlies. Syfilus kan tot 30 jaar lang ongemerkt blijven (sluimeren) en dan alsnog toeslaan. Je krijgt in bijna al je organen ontstekingen en beschadigingen, zelfs in je huid en botten. Je kan een hersenvliesontsteking krijgen en ook verward en verlamd raken.

Zwanger?

Als je zwanger bent kan je de infectie op je baby overdragen. Je krijgt bij een van je eerste zwangerschapscontroles een bloedonderzoek. Daarbij word je ook op syfilis getest.

Delen