Syfilis

print

Syfilis is een soa. De oorzaak ervan is een bacterie. Syfilis is makkelijk over te brengen, maar komt gelukkig niet heel veel voor In het begin merk je niet dat je het hebt. Doe daarom na onveilige seks een soa-check. Welke klachten wijzen op syfilis? Hoe kom je er vanaf?

Wil je meteen weten of jij je zou moeten laten testen op syfilis? Ga nu naar Advies.chat voor jouw betrouwbare, persoonlijke soa-test advies.

Symptomen syfilis

Na twee tot twaalf weken ontstaan er zweertjes. Deze zijn tot één centimeter groot, voelen hard aan en doen meestal geen pijn. Zweertjes in je mond, anus of vagina merk je vaak niet op. Soms krijg je vlekken op je huid. Je klieren raken opgezet. Na twee tot drie weken verdwijnen de zweertjes en vlekjes. De ziekte is dan niet weg.


Deze klachten horen bij syfilis:

 • Zweertjes in of op de geslachtsdelen, de anus of de mond
 • Vlekjes op de huid over het hele lichaam, vooral op de handpalmen en voetzolen
 • Opgezette klieren
 • Griep, hoofdpijn, keelpijn, vermoeidheid
 • Haaruitval, kale plekken op de hoofdhuid
 • Oogklachten, oogbolontsteking, gezichtsverlies
 • Na jaren: beschadigingen aan het hart, hersenen, ruggenmerg en botten

Hoe krijg je syfilis?

Syfilis komt door besmetting met een bacterie. (Die heet Treponema Pallidum.) Je loopt haar op tijdens onveilige seks als de slijmvliezen van de penis, vagina, anus of mond elkaar raken. De bacterie gaat in het  slijmvlies zitten en zorgt daar voor een infectie. Als er op iemands lippen of in de mond een syfiliszweertje zit kun je ook van zoenen syfilis krijgen. Vanuit het slijmvlies komen de bacteriën uiteindelijk in je bloed en verspreiden zich dan naar andere organen.

Hoe werkt een syfilistest?

Ga naar je huisarts of GGD voor een soa-test. Voor een test op syfilis is bloedonderzoek nodig. Na een paar weken is syfilis aantoonbaar in je bloed. Heb je klachten? Dan is de infectie aan te tonen met een uitstrijkje van de zweer. Met een test drie maanden na je laatste seksuele risico kan pas met zekerheid worden vastgesteld dat je geen syfilis hebt.

Syfilis voorkomen?

Syfilis voorkomen is beter dan genezen. Hoe voorkom je deze soa? En hoe ga je het gesprek aan over veilige seks?

Video over syfilis

Huisarts Jacqueline Hordijk over syfilis

Behandeling syfilis

Je arts geeft je injecties met antibiotica. Dit doodt de syfilis-bacteriën. Soms zijn nacontroles van je bloed nodig, tot twee jaar je behandeling. Dit verschilt per persoon. Tijdens de behandeling moet je eigenlijk geen seks hebben. Als je wel seks hebt gebruik dan in ieder geval een condoom.

Advies

 • Ga zo snel mogelijk naar de dokter voor behandeling
 • Laat je ook testen op hiv en andere soa's
 • Geen seks tijdens de behandeling
 • Waarschuw alle sekspartners die hebt gehad sinds de syfilis-besmetting
 • Waren er vooraf geen duidelijke klachten? Laat dan in ieder geval de vaste partner en eventuele kinderen onderzoeken.

Partners waarschuwen lastig?

Partnerwaarschuwing.nl is een website die je helpt bij het waarschuwen van je sekspartners. Je kan dit ook anoniem doen.

Als je niets aan syfilis doet

Zonder behandeling verspreidt de bacterie zich via het bloed door het hele lichaam. De gevolgen kunnen dan zeer ernstig zijn. Je kunt oogklachten krijgen: een oogbolontsteking of zelfs gezichtsverlies. Syfilis kan tot 30 jaar lang onopgemerkt blijven en dan alsnog toeslaan. Je krijgt in bijna al je organen ontstekingen en beschadigingen, zelfs in je huid en botten. Je kan een hersenvliesontsteking krijgen en ook verward en verlamd raken.

Zwanger?

Als je zwanger bent kun je syfilis op je baby overdragen. Je krijgt bij een van je eerste zwangerschapscontroles een bloedonderzoek. Daarbij word je ook op syfilis getest.

Delen