Minder voorkomende soa's

Onderstaande soa’s komen ook, soms veel, voor in Nederland. Deze aandoeningen geven niet altijd klachten, zijn vaak niet ernstig, maar kunnen heel vervelend zijn. Ga naar je huisarts als je klachten hebt. Vaak is het verstandig om ook op vaker voorkomende soa te testen.

HPV

Veel mensen dragen een HPV-virus bij zich. Meestal is dat onschuldig. Maar sommige varianten van HPV spelen een rol bij het ontstaan van baarmoederhalskanker, anuskanker en keelkanker. Meer over symptomen en behandeling van hpv.

Schaamluis

Schaamluizen, of platjes, zijn parasieten die leven van menselijk bloed.Ze worden meestal overgebracht door lichamelijk contact. Doordat veel mensen hun schaamhaar scheren komt schaamluis minder vaak voor. Bestrijding van schaamluis is makkelijk. Meer over symptomen en behandeling van schaamluis.

Shigella

Shigella is een zeer besmettelijke bacterie die buikkramp, diarree (soms met bloed) en koorts kan veroorzaken. Meer over shigella.

Schurft

Schurft, of scabiës, wordt veroorzaakt door de schurftmijt. Deze leeft onder de huid en veroorzaakt jeuk. Schurft is niet ernstig. Je krijgt schurft meestal door intiem lichamelijk contact. Meer over symptomen en behandeling van schurft.

Trichomonas

Trichomonas (Trichomoniasis) wordt veroorzaakt door een parasiet. Deze soa komt in Nederland niet veel voor en veroorzaakt weinig problemen. Meer over symptomen en behandeling van trichomonas.

Aandoeningen die op soa's lijken

Deze aandoeningen lijken op een soa, maar zijn niet seksueel overdraagbaar.

Bacteriële vaginose
Bacteriële vaginose is een van de meest voorkomende oorzaken van vaginale klachten. Lees meer over bacteriële vaginose op thuisarts.nl.

Candida
Candida is een gist. Bij veel mensen is dit gist normaal in het lichaam aanwezig. Candida is onschuldig. Klachten kunnen wel heel vervelend zijn. Lees meer over candida op thuisarts.nl.