Meest voorkomende soa's

In Nederland krijgen per jaar ruim 100.000 mensen een soa. Chlamydia, herpes, genitale wratten, gonorroe, hiv, syfilis en hepatitis B komen het meest voor. Een soa geeft niet altijd klachten, maar kan ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid. Hoe eerder een soa ontdekt wordt, hoe beter.

Persoonlijk testadvies?

Wil je meteen weten of je je zou moeten laten testen? Advies.chat is altijd bereikbaar en geeft betrouwbaar, persoonlijk advies over of je je moet laten testen, op welke soa en waar je die test in jouw geval kunt laten doen. Nu direct naar Advies.chat.

Chlamydia

Chlamydia is een soa die veel voorkomt. Vaak hebben mensen een chlamydia-infectie zonder dat ze het weten. Deze soa wordt veroorzaakt door een bacterie die zich nestelt in de slijmvliezen. Hierdoor kan een ontsteking van de urinebuis, anus, keel of baarmoedermond ontstaan.
Meer over symptomen en behandeling van chlamydia.

Genitale wratten

Wratten op de geslachtsdelen en rond de anus komen veel voor. Ze zijn onschuldig maar kunnen erg vervelend zijn. De veroorzaker van de wratten is een (HPV)virus dat bijna altijd wordt overgebracht door seksueel contact. Ook als je geen zichtbare wratten hebt, kun je drager zijn van het virus.
Meer over symptomen en behandeling van genitale wratten.

Gonorroe

Gonorroe (druiper) wordt veroorzaakt door een bacterie in de slijmvliezen. Hierdoor kan een ontsteking ontstaan in de urinebuis, anus, keel, baarmoedermond of oogslijmvlies. Gonorroe is heel besmettelijk, maar kan goed behandeld worden.
Meer over symptomen en behandeling van gonorroe.

Hepatitis B

Hepatitis B is een ernstige ontsteking van de lever. Je kunt hepatitis B oplopen door onveilige seks. Het is een erg besmettelijk virus. Je kunt je laten vaccineren tegen dit virus.
Meer over symptomen en behandeling van hepatitis B.

Herpes genitalis

Herpes genitalis is één van de meest voorkomende soa's in Nederland. Het is een virus en dat vaak begint met een blaasje. Soms krijg je een koortslip of zit het op of rondom de penis, vagina of anus. Welke klachten wijzen op herpes genitalis? En welke behandeling is nodig als je het hebt. Meer over symptomen en behandeling van herpes genitalis

Hiv/aids

Hiv is een virus dat je afweer verzwakt. Hierdoor kan je lichaam uiteindelijk niet meer goed ziekteverwekkers bestrijden. Zonder behandeling met hiv-remmers krijgt iemand met hiv uiteindelijk aids. Een hiv-infectie is goed te behandelen.
Meer over symptomen en behandeling van hiv.

Syfilis (Lues)

Syfilis is een ernstige soa die wordt veroorzaakt door een bacterie. De ziekte begint soms met een pijnloos zweertje op de plaats van infectie. Syfilis is goed te behandelen.
Meer over symptomen en behandeling van syfilis.