De soa-test

Er zijn verschillende redenen om een soa-test te doen. Deze test is de enige manier om zeker te weten dat je geen soa of hiv hebt. Niet alle soa's geven namelijk direct klachten, terwijl de gevolgen ernstig kunnen zijn. Bij de huisarts of GGD kun je het beste terecht voor een soa-test.

Meteen een soa-advies nodig?

Wil je meteen een advies op maat over of jij een soa-test zou moeten laten doen? En op welke soa? En waar je dan heen kan? Daarvoor hebben wij Advies.chat gemaakt. Advies.chat is altijd bereikbaar, anoniem en geeft betrouwbaar en persoonlijk advies over of jij een soa-test zou moeten doen. .

Hoe werkt advies.chat?

Waarom een soa-test?

  • Omdat je een nieuwe relatie hebt. En jullie willen graag seks zonder condoom
  • Omdat je onveilig hebt gevreeën
  • Omdat het condoom is gescheurd
  • Omdat een partner of ex-partner je heeft gewaarschuwd
  • Omdat je lichamelijke klachten hebt, zoals wratjes, blaasjes, afscheiding of pijn bij het plassen
  • Je bent zwanger. Je wilt een eventuele soa niet overdragen op je kind
  • Zekerheid. Ook als je in het verleden onveilig hebt gevreeën
  • Twijfel je? Doe online de soa-check: dan weet je of je een soa test moet doen.

De soa-test bij je huisarts of GGD

Een soa-test kan je het beste aanvragen bij de huisarts of bij de GGD. Alleen dan krijg je persoonlijk advies: tijdens het soa-consult vraagt je huisarts of de verpleegkundige naar verdere klachten. En naar de manier waarop en met wie je hebt gevreeën. Wees altijd eerlijk want op basis van je antwoorden kan de arts bepalen welk soa-onderzoek nodig is: een bloedonderzoek, een uitstrijkje of een urineonderzoek. Heb je vragen of wil je persoonlijk advies? Bel of mail onze Aids Soa Infolijn.

Standaard soa-test

Bij een soa-onderzoek word je standaard getest op chlamydia en meestal ook op gonorroe, syfilis en hiv. Als je nog niet gevaccineerd bent tegen hepatitis B is soms een hepatitis B-test nodig. Ben je jonger dan 25 jaar? Dan is meestal alleen een chlamydia-test nodig. Heb je duidelijke klachten van een soa? Of ben je gewaarschuwd door een sekspartner? Dan kan het soa-onderzoek zich ook richten op andere soa's.

Soa-thuistest

Wil of kan je niet naar je huisarts of een GGD gaan, dan kan een soa-zelftest een alternatief zijn. Een soa-test die je zelf thuis doet heet een zelftest of thuistest. Via internet zijn er allerlei thuistesten te koop. Er zittten veel nadelen aan: je krijgt geen consult van een arts en bent soms veel geld kwijt. Ook zijn veel zelftesten onbetrouwbaar.

Hoe gaat een soa-test?