Multidisciplinaire Richtlijn Seksueel Overdraagbare Aandoeningen

Wist je dat de Multidisciplinaire Richtlijn ( MDR) Soa’s sinds 2018 beschikbaar is? Het geeft een overzicht van de meest voorkomende soa’s in Nederland en de juiste diagnostiek en behandeling. De MDR is geschikt voor alle gezondheidswerkers in de  soa en hiv-zorg (zowel eerstelijn als tweedelijns). 

In aanvulling op de vorige versie uit 2012 zijn de volgende onderwerpen toegevoegd: scabiës, Mycoplasma genitalium-infectie, het soa-consult, en soa in relatie tot hiv, hepatitis C, AIN*, PreP en PEP. Bekijk de hele MDR 

Soa-gerelateerde syndromen, specifieke soa’s en procedures

De richtlijn bestaat uit 3 onderdelen:

A. Soa-gerelateerde syndromen; urethritis, fluor vaginalis en vaginitis, epididymitis, pelvic inflammatory disease, balanopostitis, proctitis en genitale ulcera en inguïnale lymfadenitis.

B. Specifieke soa’s; chlamydia-infectie inclusief LGV, gonorroe, syfilis, herpes genitalis, anogenitale wratten en scabiës. Behandeling en diagnostiek van hepatitis B en C en hiv behandeling zijn buiten beschouwing gelaten, omdat hiervoor al uitgebreide richtlijnen voor de 2e lijn zijn beschreven door de desbetreffende wetenschappelijke verenigingen.

C. Procedures; het soa-consult; soa in relatie tot hiv, hepatitis C, anale intra-epitheliale neoplasie (AIN), PreP (pre-expositie profylaxe|), PEP (post-expositie profylaxe) (bij MSM en hoogrisicogroepen); soascreening bij (een vermoeden van) seksueel misbruik bij kinderen en partnerwaarschuwing.

Samenvattingskaart

Soa Aids Nederland heeft ook een aparte samenvattingskaart van de MDR ontwikkeld. Dit overzicht helpt je in de praktijk sneller te diagnosticeren en te behandelen.

Handige app

Voor praktisch gebruik is er ook een app beschikbaar (voor Android en iPhone).

Breed gedragen richtlijn

De richtlijn is tot stand gekomen op initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV) en de Nederlandse Vereniging voor Medische Microbiologie (NVMM). 10 medische beroepsverenigingen wiens leden in hun dagelijkse praktijk regelmatig geconfronteerd worden met seksueel overdraagbare infecties werkten mee aan de richtlijn, evenals: de Hiv Vereniging, het RIVM, Soa Aids Nederland, de Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN), de Nederlandse Vereniging Infectieziektebestrijding (NVIB) en de Werkgroep Artsen Seksuele gezondheid en Soa (WASS). Zie de MDR voor de volledige lijst van deelnemende organisaties.

 

Meer informatie

Delen