Seks, soa’s en islam

In Nederland wonen ongeveer 1 miljoen moslims, waarvan de grootste groep Turkse- en Marokkaanse Nederlanders zijn. Daarna volgen Surinamers, Afghanen en Irakezen. In totaal  is zo’n 6% van de Nederlandse bevolking moslim. Lees meer over:

  • De invloed van islam op seks
  • De invloed van de gemeenschap (roddelen)
  • Vragen over seks
  • Maagdenvlies en eventueel herstel hiervan
  • Homoseksualiteit, islam en een roze imam

Islam

Cultuur en religie zijn van grote invloed op het denken over en de beleving van seksualiteit. Volgens de Koran is seks alleen toegestaan binnen een huwelijk tussen man en vrouw. Zowel meisjes als jongens mogen geen seks hebben voor het huwelijk en moeten dus als maagd trouwen.

In de praktijk wordt er echter vaak een onderscheid gemaakt tussen jongens en meiden. Van jongens wordt het stoer gevonden dat ze seks hebben, maar meiden worden in dat geval vaak als slecht en losbandig beschouwd. Moslimmannen en jongens zoeken vaak relaties en sekscontacten buiten hun gemeenschap, omdat ze het belangrijk vinden dat hún meisjes maagd blijven. Er heerst dus een dubbele moraal wanneer het om seksualiteit gaat.

Roddelen

In iedere gemeenschap wordt over elkaar geroddeld. Het maakt niet uit in welke gemeenschap je leeft. Wel zijn er verschillen in hoe belangrijk een gemeenschap gevonden wordt en hoe veel ruimte er is voor een individu. In de moslimcultuur staat de groep (lees = familie) meer centraal, terwijl in de Nederlandse cultuur het individu meer centraal staat. In sommige culturen is de eer van de familie en de angst dat je de eer van de familie ter schande maakt groter. In de islamitische cultuur is de eer van de familie erg belangrijk en zullen mensen zich bij ieder lastig onderwerp afvragen: ‘Wat vind de familie ervan?’

Ook is het respect en ontzag voor ouders en (oudere) ooms en tantes meestal groter. De angst dat familieleden, buren of anderen schande spreken van iemands gedrag is over het algemeen wat groter dan bij Nederlanders. En verliefdheid, seksualiteit en soa’s zijn bij uitstek onderwerpen waarover makkelijk schande gesproken en geroddeld wordt. 

Seks

De Koran is duidelijk over dat seks alleen binnen een huwelijk mag tussen man en vrouw, maar hoe zit dat met tongzoenen? Mag dat buiten het huwelijk? En hoe zit het met orale seks? Vooral islamitische jongeren hebben hierover veel vragen. Meer informatie:

Marokkaans-Nederlandse jongeren

Turks-Nederlandse jongeren:

 

afbeelding-sakeena

Maagdenvlies

Een intact maagdenvlies zou erop wijzen dat de vrouw nog maagd is. Wanneer de vrouw in de huwelijksnacht ontmaagd wordt, zou dit vlies moeten scheuren en de vrouw moeten bloeden. Er bestaan veel mythes rond het maagdenvlies. Het maagdenvlies is, ten eerste,  geen vlies, maar een randje weefsel dat als een soort kraag rond de ingang van de vagina zit. En ten tweede, bloeden lang niet alle vrouwen tijdens de eerste keer seks.

 

 

Qmark-klein

Waarom doen sommige meisjes en vrouwen alsof ze bloeden bij de eerste keer?

Sommige meisjes en vrouwen willen (voor hun man of familie) per se bloeden tijdens de huwelijksnacht. Ze gebruiken dan één van de trucjes om toch te bloeden, bijvoorbeeld een sneetje in de vinger, of ze doen een hersteloperatie. Daarmee denken ze te bewijzen dat ze maagd zijn. Als ze niet bloeden zal hun familie denken dat ze al seks hebben gehad en is de vrouw of meisje bang dat hun familie of man hen daarvoor zal straffen. Maar ook als je niet bloedt, kan het toch je eerste keer zijn: niet alle vrouwen bloeden namelijk tijdens de eerste keer.


Wat is een hersteloperatie?


De naam ‘hersteloperatie' klopt niet. Het maagdenvlies is eigenlijk geen vlies dat beschadigd kan raken, maar een soepel randje weefsel aan het begin van je vagina. Er valt daarom eigenlijk ook niets te herstellen. Bij een ‘hersteloperatie' wordt het randje weefsel aan het begin van de vagina strakker gemaakt. De kans dat het meisje gaat bloeden als ze seksueel contact heeft is dan groter, omdat de ingang nauwer is. Soms wordt er zelfs een grotere ingreep gedaan waarmee je nog een grotere kans op bloeden zou hebben. Maar geen van beide ingrepen geven je volledige zekerheid dat je bloedt als de penis in je vagina komt. 

Homoseksualiteit

Ondanks dat de Koran zich hierover veel minder expliciet uitspreekt dan bijvoorbeeld de Bijbel, is homoseksualiteit is binnen de moslimgemeenschap een lastig onderwerp. Meestal wordt als argument het verhaal van Sodom en Gomorra  en (de familie van) Lot aangehaald. Volgens modernere interpretaties gaat dit verhaal waarin de inwoners van deze steden worden gestraft niet over homoseksualiteit, maar over een losbandige seksuele moraal van zowel mannen als vrouwen, hetero’s en homo’s.

De Koran verbiedt weliswaar anale seks, maar dit geldt voor mannen én vrouwen. Toch komt anale seks voor, zowel bij mannen die seks hebben bij mannen en bij vrouwen, bijvoorbeeld als manier om zwangerschap te voorkomen. De moeilijkheid met homoseksualiteit lijkt meer met cultuur dan met religie te maken te hebben. 

Stichting Maruf

Maruf is een organisatie die zich inzet voor een betere positie van moslim LHBT's in Nederland en in de hele wereld.  Maruf vergroot bewustzijn rondom islam, gender en seksuele diversiteit. Maruf ondersteunt moslims in het acceptatieproces van hun seksuele oriëntatie en gender identiteit.

Roze imam

Dat homoseksualiteit en religie samen gaan bewijst de Zuid-Afrikaan Mushin Hendricks. Hij is imam én homoseksueel. Hij is oprichter van ‘The Inner Circle’, een organisatie die seksuele diversiteit bespreekbaar maakt binnen de moslimgemeenschap en moslims LHBT’ers (lesbisch, homoseksueel, biseksueel en transgender) ondersteunt. Meer over 'The Inner Cirle' en deze ‘roze imam’. 


foto-mushin-hendricks


Secret Garden

Secret Garden is een stichting van en voor LHBT'ers (Lesbisch/Homo/Bi-seksueel en Transgender) met een etnisch-culturele achtergrond. De groep met een moslimachtergrond maakt een groot onderdeel uit van deze doelgroep.  Secret Garden  geeft sociaal/maatschappelijke, juridische, psychologische ondersteuning en begeleiding aan alle LHBT'ers uit de doelgroep. Een belangrijk onderdeel van hun werk betreft LHBT-asielzoekers.

 

 

Delen