Is PrEP verkrijgbaar in Nederland?

PrEP is in Nederland wel voor iedereen beschikbaar, maar niet voor iedereen betaalbaar.

Artsen kunnen PrEP voorschrijven

Iedere (huis)arts in Nederland kan PrEP voorschijven. Dat kan sinds de combinatietablet met hiv-remmers tenofovirdisproxil en emtricitabine in augustus 2016 werd geautoriseerd in Europa voor gebruik als PrEP. Bij het voorschrijven kunnen artsen gebruik maken van:

Vergoeding voor de medicatie ontbreekt

Er is nog geen besluit genomen over de vergoeding van de PrEP medicatie. De patiënt krijgt de kosten van de PrEP medicatie niet vergoed door de ziektekostenverzekeraar en moet die geheel zelf betalen. Dit is niet voor iedereen mogelijk.

Prijzen verschillen

PrEP medicatie is bij apotheken in Nederland beschikbaar tegen verschillende prijzen. Dat komt omdat apotheken hun PrEP medicatie van verschillende producenten betrekken en deze producenten verschillende prijzen hanteren. Prijzen in de apotheek zijn per 1 november 2017:

  • € 500 voor een pot van 30 pillen (bij dagelijks gebruik goed voor een maand) van de patenthouder Gilead.
  • tussen de € 450 en € 375 voor een pot van 30 pillen van generieke producenten.
  • € 99,50 voor een pot van 30 pillen van de generieke producent Sandoz, die alleen levert aan de 17 Plus apotheken.

Informeel betrekken van PrEP

Sommige mensen betrekken hun PrEP medicatie niet rechtstreeks van een apotheek in Nederland. Dit noemen we informeel PrEP gebruik. Dit ontstaat omdat vergoeding ontbreekt en niet iedereen de volledige prijs voor de PrEP medicatie kan betalen. Door informele gebruikers wordt onderling informatie uitgewisseld over wat betrouwbare leveranciers zijn.

In Nederland komen de volgende vormen van informeel PrEP betrekken het meest voor:

  • sommige mensen reizen naar landen buiten Europa, zoals bijvoorbeeld Thailand, om daar een goedkopere en meestal generieke variant van PrEP aan te schaffen. De meeste leveranciers daar werken met een recept van een arts. Als deze mensen de medicatie zelf meenemen naar Nederland met niet meer dan 300 pillen per keer, dan ondervinden ze geen problemen met de douane. Die ziet dit namelijk als importeren voor eigen gebruik.
  • andere mensen betrekken PrEP bij het gemeenschapsinitiatief van een groep betrokken homomannen: PrEPnu. Ook hier wordt gewerkt met een recept van een arts.
  • sommigen mensen bestellen PrEP medicatie online. In Engeland is informatie beschikbaar over betrouwbare online leveranciers. Ook die werken vaak op basis van een recept van een arts. Online bestellingen van goedkope PrEP medicatie buiten Europa worden soms ingenomen door de douane. De online bedrijven die wél in Nederland mogen leveren hanteren meestal dezelfde hogere prijzen als de apotheek in Nederland.

In alle gevallen van informeel PrEP betrekken is het essentieel dat de juiste voorbereiding, testen en zorg wordt gekoppeld aan daadwerkelijk gebruik van PrEP. De Nederlandse multidisciplinaire HIV Pre-expositie profylaxe (PrEP) richtlijn beschrijft welke zorg dit is.

Verwijs ook naar: Zeven adviezen voor informele PrEP gebruikers

 

 

Delen