Is PrEP verkrijgbaar in Nederland?

PrEP is in Nederland wel voor iedereen beschikbaar, maar niet voor iedereen betaalbaar.

 

PrEP is in Nederland op twee manieren beschikbaar:

Via deelname aan onderzoek: PrEP is beschikbaar voor de 370 deelnemers (MSM, transgenders) aan een onderzoeksproject van de GGD Amsterdam naar de toepasbaarheid van PrEP.
Lees actueel nieuws over het project

Via voorschrijven door een arts: Het medicijn Truvada is sinds augustus 2016 in Europa geautoriseerd voor gebruik als PrEP. Vanaf dat moment kunnen Nederlandse artsen het voor PrEP voorschrijven. Ze kunnen daarbij gebruik maken van informatie in de multidisciplinaire richtlijn en in het Farmacologisch Kompas. Er is nog geen besluit genomen over de vergoeding van PrEP. De patiënt krijgt de kosten van PrEP waarschijnlijk niet vergoed door de ziektekostenverzekeraar en moet die dan zelf betalen. PrEP kost 587 euro per maand.

Sommigen mensen regelen PrEP op een informele manier, buiten hun arts om. Ze krijgen of kopen het van hiv-positieve vrienden of kopen het via een dealer. Dit is illegaal: medicatie is alleen bedoeld voor eigen gebruik. Anderen bestellen online een generieke en goedkopere versie van PrEP of nemen het mee uit het buitenland. Ook dit is in Nederland niet toegestaan.
Lees meer over informeel gebruik van PrEP op MantotMan

Delen