Hoe voorkom je een zwangerschap?

Wil je niet zwanger worden, dan moet je maatregelen nemen. De pil slikken bijvoorbeeld of een spiraaltje laten zetten. Alleen een condoom beschermt tegen soa én zwangerschap. Hieronder lees je hoe je zorgt dat je niet zwanger wordt. En wat betrouwbaar is en wat niet.

Welke methoden zijn betrouwbaar?

Pil
In de pil zitten hormonen. Deze zorgen ervoor dat de eicel niet rijpt. Je bent als je de pil slikt dus niet vruchtbaar. De pil is het meest betrouwbare middel om zwangerschap te voorkomen. Dit geldt ook voor de prikpil. De gewone pil slik je dagelijks.

Prikpil
De prikpil werkt hetzelfde als de gewone pil. En hij is net zo betrouwbaar. Eens in de drie maanden zet de huisarts een prik in je bil of bovenbeen. Het voordeel is dat je met de prikpil niet elke dag aan de pil hoeft te denken.    

Condoom
Condooms beschermen je tegen zwangerschap en de meeste soa’s. Zorg dat je condooms bij de hand hebt als je seks gaat hebben. En dat je weet hoe je ze om moet doen. Er zijn ook condooms speciaal voor vrouwen. Die breng je bij jezelf naar binnen.

Anticonceptiepleister
Deze pleister geeft net als de pil dagelijks hormonen af. De pleister moet je een keer in de week vervangen. Je kunt de pleister overal op je lichaam plakken, behalve op je borsten of bovenbenen. De anticonceptiepleister is net zo betrouwbaar als de (prik-)pil.

Anticonceptiering
De anticonceptiering is een buigzame kunststof ring die je drie weken in je vagina draagt. Daarna heb je een stopweek. Door de hormonen die de ring afscheidt, ben je beschermd tegen zwangerschap. Ook in de stopweek als je ongesteld bent.

Anticonceptiestaafje Implanon®
Dit is een buigzaam staafje zo groot als een lucifer. Een arts plaatst het onder de huid aan de binnenkant van je bovenarm. Elke dag geeft het staafje het hormoon progestageen af. Je bent hiermee drie jaar beschermd tegen zwangerschap.

Spiraaltje
Dit is een klein ankertje van plastic met koperdraad eromheen. Het koperspiraaltje voorkomt dat de eicel zich nestelt in de baarmoeder en blijft leven. Het spiraaltje wordt door een arts in je baarmoeder ingebracht. Het beschermt vijf jaar tegen zwangerschap. Heb je veel wisselende seksuele contacten, dan is de kans op ontstekingen groter. Een ander nadeel is dat je heftiger en pijnlijker ongesteld kan zijn.

Hormoonspiraaltje Mirena®
Het hormoonspiraaltje werkt net als de pil: door hormonen af te geven aan je lichaam. Een arts brengt het bij je baarmoeder in. Het hormoonspiraaltje beschermt vijf jaar tegen zwangerschap.

Pessarium
Het pessarium is gemaakt van dun rubber. Het sluit de ingang van de baarmoeder af, waardoor er geen zaadcellen in kunnen. Je brengt het pessarium in voordat je seks hebt. Smeer het voor het inbrengen aan beide kanten in met zaaddodende pasta.

Het pessarium is redelijk betrouwbaar als je het gebruikt in combinatie met zaaddodende pasta en de goede maat hebt. De maat moet ieder jaar opnieuw door een arts worden vastgesteld.

Sterilisatie
Sterilisatie van jou of je partner beschermt tegen zwangerschap. Bij een man worden beide zaadleiders onderbroken. Dit heet een vasectomie. Hij kan dan nog wel klaarkomen, maar er zitten geen zaadcellen meer in het vocht. Een eicel kan dus niet meer bevrucht worden.

Bij een vrouw worden de eileiders onderbroken of geblokkeerd. Zo kan een eicel zich niet nestelen in de baarmoeder. Sterilisatie kun je niet terugdraaien.  Je kunt een hersteloperaties doen, maar de kans dat je daarna zwanger wordt is heel klein.

Welke methoden zijn onbetrouwbaar?

 

Zaaddodende middelen
Zaaddodende pasta’s, tabletten, gelei en schuim breng je in in de vagina. Nadat je seks hebt gehad, worden in 8 uur tijd de zaadcellen gedood. Maar vaak niet allemaal. Daarom zijn zaaddodende middelen alleen betrouwbaar in combinatie met een condoom of pessarium.
 

Voor het zingen de kerk uit
Een man trekt vlak voor de zaadlozing zijn penis terug uit de vagina. Deze methode is heel onbetrouwbaar. Je weet nooit precies wanneer iemand klaarkomt. En ook in voorvocht zitten zaadcellen.
 

Kalendermethode
De vruchtbare periode van een vrouw uitrekenen. Op een kalender houdt je bij wanneer je ongesteld bent. Elke ochtend meet je je temperatuur. Deze ligt hoger als je vruchtbaar bent. Alleen weet je nooit precies wanneer je vruchtbaar bent. Dit kan ook constant verschillen. Deze methode is dus heel onbetrouwbaar.

Delen