PrEP - wat is het en voor wie is het geschikt?

PrEP is een middel dat voorkomt dat je hiv krijgt. Je gebruikt het voordat je onveilige seks hebt. Ben jij man en heb je (ook) seks met mannen? Dan is het wellicht een geschikt middel voor jou.

PrEP voorkomt hiv

PrEP (Pre Expositie Profylaxe) is een preventief middel. Dit medicijn (merknaam Truvada) bevat hiv-remmers en voorkomt dat je hiv oploopt tijdens onveilige seks. Het zorgt ervoor dat hiv niet in je afweersysteem terechtkomt. Je gebruikt PrEP voordat je onveilige seks hebt. Dat kan op twee manieren. Je kunt elke dag een pil slikken of je slikt de pillen alleen rond de momenten dat je seks hebt. PrEP is een stuk minder heftig dan een PEP-kuur achteraf. Vergelijk het met de pil tegenover de morning-afterpil. 

Is PrEP geschikt voor mij?

Uit onderzoek weten we dat in Nederland hiv het meeste voorkomt bij mannen die (ook) seks hebben met mannen en bij migranten uit landen waar hiv veel voorkomt.

Behoor jij tot een van deze groepen of denk je dat je verhoogd risico loopt op hiv? Ben je om wat voor reden dan ook niet in staat om altijd condooms (goed) te gebruiken, maar wil je wel jezelf en/of je sekspartners tegen hiv beschermen? Dan is PrEP wellicht een goed middel voor jou. Let wel op: PrEP is niet voor iedereen geschikt. Je moet je voor de start en tijdens gebruik laten controleren door een arts.  En je moet je in staat zijn om de pillen volgens het schema te slikken. PrEP beschermt alleen tegen hiv, als je zeker weet dat je geen hiv hebt voordat je start, je het correct gebruikt en je je regelmatig laat controleren door een arts.

PrEP vraag en antwoord

Wil je meer weten over bijvoorbeeld de werking, het gebruik en de veiligheid van PrEP? Download dan 10 vragen over PrEP

Niet detecteerbaar = Niet overdraagbaar

Bij mensen met hiv die succesvol behandeld worden met hiv-remmers, is het virus niet langer aantoonbaar in het lichaam. Dat betekent dat zij het virus niet overdragen. Zelfs bij seks zonder condoom. Bij seks zonder condoom blijf je wel risico lopen op andere soa’s. 

Delen