Hoe kom ik aan PrEP en wat kost het?

PrEP is in Nederland op recept verkrijgbaar, maar het medicijn wordt nog niet vergoed. Wel zijn de kosten inmiddels flink gedaald.

Hoe kom ik aan PrEP?

De apotheek levert alleen PrEP aan mensen met een recept. Iedere (huis)arts in Nederland kan sinds 2016 PrEP voorschijven, mits hij de Nederlandse multidisciplinaire HIV Pre-expositie profylaxe (PrEP)-richtlijn en het Farmacotherapeutisch Kompas volgt.

Wat kost PrEP?

PrEP-medicatie wordt in ons land nog niet vergoed. Wel zijn er sinds januari 2018 twee betaalbare versies op de Nederlandse markt voor rond de €50,- per 30 pillen. De generieke versie van producent Centrafarm kost € 47,95 (plus enkele euro’s apothekerskosten). Deze variant is in principe door alle apotheken te bestellen. De generieke versie van producent Sandoz kost circa €59,- bij de eerste uitgifte en ongeveer €54,- bij een tweede uitgifte. Deze versie is alleen verkrijgbaar bij Plusapotheken. Daarnaast zijn ook hele dure versies te koop, oplopend tot wel €500,-.

Om te voorkomen dat je van je apotheek de dure variant meekrijgt kun je twee dingen doen. Je kunt zelf contact opnemen met de apotheek om te vragen welke merken hij inkoopt. Of je kunt je arts vragen of hij of zij PrEP voorschrijft als ‘Tenofovir Disoproxil/Emtricitabine van Centrafarm’ of ‘Tenofovir Disoproxil/Emtricitabine van Sandoz’. Dus niet als zogenaamde specialité. Je arts kan daarbij vermelden dat dit gevraagd wordt vanwege de (niet-vergoede) medicijnkosten voor de gebruiker. Dit verplicht de apotheek precies deze medicatie te leveren.

Meer informatie over  PrEP van Centrafarm.

PrEP zorg en controles

Als je PrEP gebruikt, word je structureel begeleid (zorg en controle) door je huisarts of door een Centrum Seksuele Gezondheid van de GGD (soa-poli). De zorg van de huisarts is gedekt door de ziektekostenverzekering. De laboratoriumtesten via de huisarts worden wel betaald uit je eigen risico. De kosten voor de zorg en controles bij de GGD worden voor risicogroepen gedekt door een subsidieregeling. Niet alle huisartsen en GGD’en leveren op dit moment al PrEP-zorg; daar wordt wel hard aan gewerkt. Wat huisartsen van PrEP vinden lees je in het PrEP-dossier voor professionals.

Wanneer wordt PrEP wel vergoed?

Het Ministerie van VWS heeft nog geen besluit genomen over de vergoeding van de PrEP-medicatie. Sinds juni 2015 loopt bij de Amsterdamse GGD een studie naar hoe PrEP voor homo-hiv-preventie gebruikt kan worden. Aidsfonds – Soa Aids Nederland en partners roepen VWS al langer op om PrEP te vergoeden en PrEP zorg te regelen. De actiegroep PrEPnu is een petitie gestart om de overheid te bewegen PrEP snel beschikbaar te stellen voor iedereen die risico loopt op hiv.

Wil je meer weten over de ontwikkelingen? Lees dan het laatste PrEP-nieuws.

Delen