Hoe kom ik aan PrEP en wat kost het?

PrEP is in Nederland op recept verkrijgbaar via de huisarts of de GGD. Via de huisarts worden de pillen niet vergoed. Via de GGD betaal je een kleine eigen bedrage. Niet iedereen komt in aanmerking voor PrEP via de GGD.

Hoe kom ik aan PrEP?

Je kunt PrEP bij de apotheek krijgen als je een recept hebt. Soms moeten de pillen worden besteld. Iedere (huis)arts in Nederland kan sinds 2016 PrEP voorschijven volgens de PrEP-richtlijn en het Farmacotherapeutisch Kompas.

Wat kost PrEP?

De goedkoopste prijzen voor PrEP-pillen zijn ongeveer tussen € 27,50 en € 30,00 per 30 pillen. Kom je in aanmerking voor PrEP via de GGD, dan betaal je waarschijnlijk een kleine eigen bijdrage van ongeveer € 7,50 per 30 pillen.

Welke pillen op recept?

Om te voorkomen dat je van je apotheek de dure variant PrEP-pillen meekrijgt, kun je 2 dingen doen:

  1. Je kunt zelf contact opnemen met de apotheek om te vragen welke merken hij inkoopt.
  2. Je kunt je arts vragen of die PrEP voorschrijft als ‘Tenofovir Disoproxil/Emtricitabine van Centrafarm’ of ‘Tenofovir Disoproxil/Emtricitabine van Sandoz’. Dus niet als zogenaamde specialité. Je arts kan daarbij vermelden dat dit gevraagd wordt vanwege de (niet-vergoede) medicijnkosten voor de gebruiker. Dit verplicht de apotheek precies deze medicatie te leveren.

PrEP-zorg en controles

Als je PrEP gebruikt, word je begeleid door je huisarts of door een Centrum Seksuele Gezondheid (soa-poli) van de GGD. Want als je PrEP gebruikt moet je ook regelmatig testen en controles laten doen. Het is daarom ook niet verstandig om PrEP zelf online te bestellen.

Kosten PrEP-zorg via de huisarts
Het bezoek aan de huisarts is gedekt door je ziektekostenverzekering. De labtesten via de huisarts worden betaald uit je eigen risico. De kosten hangen daarom af van de hoogte van jouw eigen risico. En of je al kosten hebt gemaakt vanuit je eigen risico. Het verplicht eigen risico is € 385,00. Het vrijwillig eigen risico is maximaal € 500,00 bovenop het verplicht eigen risico. De kosten kunnen dus oplopen tot € 885,00. Als je eigen risico op is, worden de kosten voor testen en labonderzoek wel vergoed door de zorgverzekeraar. Heb je vragen over je eigen risico en de kosten van PrEP, neem dan contact op met je zorgverzekeraar.

Kosten PrEP-zorg via de GGD
De kosten voor de zorg en controles bij de GGD worden gedekt door een subsidieregeling. Dit geldt alleen voor mannen die seks hebben met mannen en meer risico op hiv lopen. Kijk op mantotman.nl wie hieronder vallen.

PrEP niet via elke GGD

Niet alle GGD’en leveren op dit moment PrEP-zorg. Daar wordt wel hard aan gewerkt. Informeer bij de GGD in jouw regio of zij PrEP-zorg aanbieden. Of kijk op PrEPnu.nl en vind per GGD vanaf waneer PrEP-zorg wordt geleverd.

Zoek hieronder de GGD in jouw regio:

Delen