Een gezonde penis: smegma en wassen

Smegma is afscheiding onder de voorhuid van de onbesneden penis. Maak je je penis niet goed schoon, dan kan het smegma zich ophopen. Het stinkt en kan je huid irriteren of zelfs doen ontsteken. Was dus goed, maar gebruik geen zeep. Zeep maakt het slijmvlies van je penis kwetsbaarder, ook voor soa’s. Hoe houd je je penis wel goed schoon? Hier vind je tips.

Wat is smegma?

Smegma is talgafscheiding. Smegma zorgt ervoor dat de voorhuid goed over de eikel kan schuiven. Eerst is het wittig van kleur en reukloos. Als je het niet weghaalt, wordt het na een paar dagen grijsgroen en gaat het stinken. Dan is het een broedplaats voor infecties. Balanitis is een ontsteking van de eikel, vaak veroorzaakt door een ophoping van smegma. Dit kan zeer pijnlijk zijn. Balanitis kan je behandelen met antibiotica.

Besneden of onbesneden

Ontstekingen en andere huidproblemen komen minder vaak voor bij jongens en mannen die besneden zijn. Infecties op de eikel en voorhuid komen vaak door virussen, bacteriën en schimmels. Zowel te veel als te weinig wassen kan deze problemen veroorzaken.

Hoe krijg je een stinkende penis?

De huid van de geslachtsdelen is gevoeliger dan die van de rest van ons lichaam. Met name het slijmvlies van de eikel van de penis, samen met de voorhuid, is gevoelig voor ('agressieve') zeepproducten. Zeep, met name geparfumeerde douchegels en meerdere soorten badschuim, bevat stoffen die de natuurlijke balans van de huid kunnen verstoren. Hierdoor kunnen er klachten ontstaan, zoals (overmatige) groei van bacteriën. Deze bacteriën veroorzaken mogelijk een onaangename geur, een stinkende penis dus.

Als je zeep wilt (blijven) gebruiken, gebruik dan een pH-neutrale zeep. Deze heeft dezelfde zuurgraad als de gemiddelde huid, waarmee je dit soort klachten kunt helpen voorkomen.

Hoe was je je penis goed? 

  • als je regelmatig je voorhuid naar achteren schuift en bij het wassen of douchen de eikel afspoelt met lauwwarm water, voorkom je dat er irritatie of ontstekingen ontstaan. Je hoeft niet te schrobben.
  • trek bij het wassen de voorhuid zo ver mogelijk terug, zodat je de eikel en het randje eronder goed kunt schoonmaken. Doe je het met zeep, spoel het dan met veel water schoon, zodat er geen zeepresten achterblijven.
  • gebruik niet teveel zeep. Dit kan de klachten namelijk juist verergeren. Gebruik bij voorkeur uitsluitend lauwwarm water, eventueel in combinatie met een pH-neutrale zeep.
Delen