Een gezonde penis: voorkom smegma

Smegma is afscheiding op de eikel van je penis. Elke man die een onbesneden penis heeft, maakt smegma aan. Maak je je penis niet goed schoon, dan kan smegma zich ophopen. Het stinkt en je huid kan erdoor irriteren of zelfs ontsteken. Was dus goed, maar gebruik geen zeep. Dit maakt het slijmvlies van je penis kwetsbaarder, ook voor soa’s. Hoe houd je je penis wel goed schoon? Hier vind je tips.

Wat is smegma?

Smegma is talgafscheiding. Smegma zorgt ervoor dat de voorhuid goed over de eikel kan schuiven. Eerst is het wittig van kleur en reukloos. Als je het niet weghaalt, wordt het na een paar dagen grijsgroen en gaat het stinken. Dan is het een broedplaats voor infecties. Balanitis is een ontsteking van de eikel, vaak veroorzaakt door een ophoping van smegma. Dit kan zeer pijnlijk zijn. Balanitis kan je behandelen met antibiotica.

Hoe krijg je een stinkende penis?

De huid van de geslachtsdelen is gevoeliger dan die van de rest van ons lichaam. Met name het slijmvlies van de eikel van de penis, samen met de voorhuid, is gevoelig voor ('agressieve') zeepproducten. Zeep, met name geparfumeerde douchegels en meerdere soorten badschuim, bevat stoffen die de natuurlijke balans van de huid kunnen verstoren. Hierdoor kunnen er klachten ontstaan, zoals (overmatige) groei van bacteriën. Deze bacteriën veroorzaken mogelijk een onaangename geur.

Als je zeep wilt (blijven) gebruiken, gebruik dan een pH-neutrale zeep. Deze heeft dezelfde zuurgraad als de gemiddelde huid, waarmee je dit soort klachten kunt helpen voorkomen.

Hoe was je je penis goed? 

  • als je regelmatig je voorhuid naar achteren schuift en bij het wassen of douchen de eikel afspoelt met lauwwarm water, voorkom je dat er irritatie of ontstekingen ontstaan. Je hoeft niet te schrobben.
  • trek bij het wassen de voorhuid zo ver mogelijk terug, zodat je de eikel en het randje eronder goed kunt schoonmaken. Doe je het met zeep, spoel het dan met veel water schoon, zodat er geen zeepresten achterblijven.
  • gebruik niet teveel zeep. Dit kan de klachten namelijk juist verergeren. Gebruik bij voorkeur uitsluitend lauwwarm water, eventueel in combinatie met een pH-neutrale zeep.
Delen