Symptomen hiv en aids

De symptomen van hiv hangen af van of je behandeld wordt of niet. Meestal begint het met een grieperig gevoel. Het kan jaren duren voordat je hiv overgaat in aids. Hoe ontwikkelt hiv zich? Wat zijn de symptomen en wat doe je eraan? En wanneer wordt hiv aids? Je leest het hier.

Hoe ontwikkelt hiv zich?

Dringt het hiv-virus je lichaam binnen, dan pakt het bepaalde cellen vast: de CD4-cellen. Het virus dringt die CD4-cellen binnen en maakt ze kapot. En dat heeft grote gevolgen. De CD4-cellen zorgen er namelijk voor dat een bepaald soort witte bloedlichaampjes (lymfocyten) antistoffen maakt tegen indringers, zoals virussen, bacteriën of schimmels.

Het hiv-virus schakelt de CD4-cellen uit. De lymfocyten doen het niet meer en de aanmaak van antistoffen neemt af. Anders gezegd: de verdedigingslinie die indringers moet tegenhouden, begint gaten te vertonen. De indringers kunnen zich zo in het lichaam vermenigvuldigen en het lichaam ziek maken.

Wat zijn de eerste symptomen bij hiv? 

Griepachtige klachten

Heb je net een hiv-infectie opgelopen? Dan kun je klachten hebben die lijken op griep. Dit heet ook wel 'acute hiv'. Dit is de fase waarin je van hiv-negatief naar hiv-positief overgaat. Een ander woord voor hiv-positief is seropositief. Vaak denk jij of de dokter in deze fase niet zo snel aan een hiv-infectie, omdat de symptomen erg lijken op een gewone griep of Pfeiffer. De klachten verdwijnen in de loop van de weken vanzelf weer. 

Niet meteen klachten

Niet iedereen die hiv-positief is krijgt meteen klachten. Waarschijnlijk merk je in eerste instantie niets van die hiv-infectie. Je kunt nog jaren gezond blijven. Je kunt anderen wel met hiv infecteren als je onveilig vrijt.

Heb je risico gelopen op hiv en heb je deze klachten? Ga dan naar de huisarts of de ggd en doe een hiv-test.

Symptomen hiv-infectie met behandeling

Heb je een hiv-test gedaan en weet je dat je hiv-geïnfecteerd bent? Dan word je direct doorverwezen naar een hiv-behandelcentrum. Je bloed wordt regelmatig onderzocht; zo wordt het verloop van je hiv-infectie in de gaten gehouden. Krijg je symptomen van hiv? Dan start je meteen met de behandeling

Symptomen hiv-infectie zonder behandeling

Gebruik je geen hiv-remmers? Dan kan de hoeveelheid virus in de loop van de jaren toenemen, en wordt je afweer aangetast. Uiteindelijk kun je dan klachten krijgen. Dat kan na twee jaar gebeuren, maar kan ook langer dan tien jaar duren. Klachten die kunnen passen bij een vergevorderde hiv-infectie zijn:

  • moeheid
  • nachtzweten
  • gewichtsverlies zonder duidelijke reden
  • koorts
  • diarree die niet overgaat
  • kortademigheid

Wanneer wordt hiv aids?

Je krijgt de diagnose aids als het hiv-virus je afweer zo ernstig heeft aangetast, dat je ziek wordt door een infectie die door een gezonde afweer normaal gesproken wordt bestreden. Gelukkig komt aids dankzij goede behandelingsmogelijkheden met hiv-remmers in Nederland niet veel meer voor.

Delen