PEP

Als je onveilige seks hebt gehad met iemand die (misschien) hiv-positief is, dan kun je een PEP-behandeling krijgen. Doe je deze behandeling uiterlijk binnen 72 uur na onveilige seks, dan kun je meestal voorkomen dat je zelf besmet raakt met hiv.

Wat is PEP?

Als je onveilige seks hebt gehad met iemand die (misschien) hiv-positief is, dan kun je een PEP-behandeling krijgen. Ook als je op een andere manier direct risico hebt gelopen. PEP staat voor Post Expositie Profylaxe: een kuur met hiv-remmers om te voorkomen dat je hiv-positief wordt. In de meeste gevallen lukt het inderdaad een hiv-infectie te voorkomen met PEP. Je moet dan wel zo snel mogelijk met de PEP-kuur beginnen, in elk geval binnen 72 uur.

Waar kun je terecht voor PEP?

PEP wordt niet overal in Nederland aangeboden. Neem contact op met de GGD in jouw regio om te zien waar je terecht kunt. Bel hiervoor buiten kantoortijden en in het weekend met de spoedeisende hulp van het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Ook centra voor seksueel geweld bieden PEP aan.

Ben jij een man die seks heeft met mannen? Doe dan op www.mantotman.nl de PEP-check. Met de PEP-check kun je zien of je in aanmerking komt voor PEP en waar je het in jouw buurt kunt krijgen.

Meer over hiv

Delen