10 x de waarheid over de soa herpes

Wat is waar en wat niet?

Kun je van een koortslip ook herpes op je vagina, piemel of kont (anus) krijgen? Kun je ervan genezen? En is herpes gevaarlijk? Er is veel verwarring over deze soa. Wat is waar en wat niet? 

We leggen 10 stellingen aan je voor. Zo weet je hoe het écht zit met herpes. 

1. Een koortslip is hetzelfde virus als herpes op of in je vagina, piemel of kont (anus)

Waar:

Dit is hetzelfde virus. Heb je herpesblaasjes op je lip of in of rond je mond? Ga dan niet zoenen, beffen, pijpen of kontlikken. Of met je handen aan de blaasjes zitten en daarna aan je vagina, piemel of kont (anus) of die van iemand anders. Zo zorg je dat je geen herpes krijgt.

Heeft iemand met wie je seks hebt herpes op de vagina, piemel of kont (anus)? Ga dan niet beffen of pijpen. En zit er niet met je vingers aan, want daar kun je weer mee aan je mond zitten. Zo zorg je dat je geen koortslip krijgt.

Heb je blaasjes door herpes op je vagina, piemel of kont? Dan kun je beter geen seks hebben tot de blaasjes weg zijn. Een condoom helpt niet helemaal. 
 

Check de symptomen van herpes

2. Als je een condoom gebruikt, krijg je geen herpes

Niet waar:

Je kunt ook herpes krijgen en doorgeven als je seks met een condoom hebt. De kans is wel wat kleiner. Herpes kan buiten de rand van het condoom zitten. Ook kun je via je vingers en mond herpes doorgeven. Heb je blaasjes in of rond je vagina, piemel of kont (anus)? Dan kun je beter geen seks hebben tot het over is. Heb je een koortslip? Dan kun je beter niet beffen, pijpen, kontlikken of zoenen. 


Hoe voorkom je herpes?

3. Je kunt herpes alleen doorgeven als je klachten hebt

Niet waar:

Je kunt herpes ook doorgeven als je geen klachten hebt.

De kans dat je het doorgeeft is wel veel groter als je klachten hebt. Bijvoorbeeld blaasjes of zweertjes. Je kunt dan beter geen seks hebben tot de klachten over zijn. Een condoom helpt niet helemaal. 


Check de symptomen van herpes

Soa-test nodig?

Anoniem en persoonlijk advies

Heb je plekjes op je piemel, vagina of kont? Het kan herpes zijn, maar ook een andere soa. Wil je het zeker weten? Geef antwoord op een paar vragen. Wij geven je advies.

Doe de soa-check

4. Van een koortslip kun je herpes aan je vagina, piemel of kont (anus) krijgen

Waar:

Je kunt het virus van de blaasjes bij je mond brengen naar je vagina, piemel of kont (anus). Dit kan bijvoorbeeld met je vingers of een seksspeeltje.

Je kunt het virus doorgeven door pijpen, beffen, kontlikken en zoenen. Ook met je vingers kun je het doorgeven. Heb je een blaasje op je lip? Als je pijpt of beft kan het virus op je vagina, piemel of kont (anus) komen. Andersom kan ook: je kunt van de soa herpes ook een koortslip krijgen via beffen, pijpen, kontlikken of je vingers. 


Hoe krijg je herpes?

5. Heeft je partner opeens herpes? Dan had 1 van jullie seks met iemand anders 

Niet waar:

Het kan zijn dat 1 van jullie herpes heeft gekregen door seks met iemand anders. Maar dat hoeft niet. Herpes kan al jaren in je lichaam zitten zonder dat je klachten hebt. Dus ook al voordat jullie iets met elkaar kregen. Soms krijgt iemand pas veel later blaasjes of zweertjes.


Zo maak je de kans op herpes kleiner

6. Je kunt niet van herpes genezen

Waar:

Herpes blijft voor altijd in je lichaam. Je kunt er niet van genezen. Je kunt altijd weer klachten krijgen. Blaasjes of zweertjes gaan vaak vanzelf weer over. 

Heb je erge klachten? Dan kun je daar medicijnen voor krijgen:

  • Heb je last van blaasjes op je vagina, piemel of kont (anus)? Dan kun je er een crème op smeren die de blaasjes uitdroogt
  • Zijn je klachten erg en is het de 1e keer dat je een herpes-aanval hebt? Dan kun je van je dokter medicijnen krijgen waardoor de klachten minder worden
  • Heb je blaasjes die pijn doen? Dan kun je daar pijnstillers voor krijgen
     

Hoe behandel je herpes?

7. Als ik supergezond leef, krijg ik geen herpes

Deels waar.

Leef je gezond met weinig stress? Dan is de kans dat je klachten van herpes krijgt veel kleiner. Maar je kunt wel klachten krijgen. 

Op deze momenten kunnen blaasjes sneller komen:

  • Je bent ongesteld 
  • Je hebt griep
  • Je bent gestrest
  • Je weerstand is om een andere reden lager 

De eerste keer dat je herpes krijgt bij je vagina, piemel of kont (anus) is meestal het ergst. 


Wat als je toch klachten krijgt?

8. Huisgenoten van iemand met herpes kunnen ook herpes krijgen

Niet waar:

Je geeft herpes niet door doordat je in dezelfde ruimte bent. Heb je herpes? Dan kun je gewoon een douche, wc, wasmachine of zwembad delen met anderen.

Pas wel op met zoenen bij een koortslip. Je kunt herpes dan krijgen of aan een ander geven. Heb je blaasjes bij je piemel of vagina? Dan kun je beter geen seks hebben tot het over is.  


Hoe krijg je herpes?

9. Herpes is een gevaarlijke soa

Niet waar:

Herpes is niet gevaarlijk. Je kunt er niet aan doodgaan of ziek worden. Maar de klachten zijn wel vervelend. Blaasjes of zweertjes op je piemel, vagina of kont (anus) kunnen pijn doen. Soms heb je koorts en opgezette klieren. En het kan terugkomen. 

Heb je 6 keer per jaar of vaker een herpes-aanval? Overleg met je dokter of je medicijnen kunt slikken om te zorgen dat je geen herpes krijgt.


Bekijk meer symptomen van herpes

10. Ben je zwanger? Dan kan herpes gevaarlijk zijn voor je kind

Waar:

Herpes tijdens de zwangerschap kan gevaarlijk zijn voor je baby. Als je herpes hebt, maakt je lichaam stoffen aan die je kind beschermen tegen dit virus. Maar soms kun je toch herpes doorgeven aan je kind. Vooral als je later in je zwangerschap bent en je hebt voor de 1e keer herpes. Je lichaam heeft dan vaak niet genoeg tijd meer om alle stoffen te maken die je kind beschermen tegen herpes. Je kunt het dan tijdens je bevalling makkelijker doorgeven.

Ben je 34 of meer weken zwanger? En heb je voor het eerst herpes met blaasjes bij je vagina of kont (anus)? Vertel dit aan je dokter of verloskundige. Die kijkt of een keizersnee nodig is. Zo is de kans kleiner dat je herpes doorgeeft.

Heb je klachten van herpes? En wil je zeker weten of ze niet gevaarlijk zijn voor je kind? Bespreek dit met je verloskundige of dokter.

Meer weten over herpes?

Symptomen, behandelen en voorkomen

Wil je meer weten over herpes? Over hoe je het krijgt en wat de symptomen zijn? Of over hoe je herpes behandelt en hoe je zorgt dat je deze soa niet krijgt?

Lees meer over herpes

Vraag over herpes?

Maandag t/m vrijdag:
13:30 tot 17:30 uur

Je kunt ook bellen op
0900 - 204 2040
ma - wo: 9:30 tot 15:30 uur
do - vrij: 13:30 tot 15:30 uur
10 cent p.m. plus eventueel kosten van je provider

Of stuur je vraag naar: infolijn@soaaids.nl
Je krijgt binnen 2 werkdagen antwoord.

Heb je gevonden wat je zocht?

Soa Aids Nederland helpt publiek en professionals om hiv en andere soa’s te voorkomen, op te sporen en te behandelen. We bieden iedereen betrouwbare informatie op maat. Soa Aids Nederland ontvangt subsidie van het RIVM.