Zwangerschap voorkomen

Veilig vrijen is meer dan jezelf beschermen tegen soa's. Het betekent ook een ongewenste zwangerschap voorkomen. Alleen het condoom beschermt tegen soa en zwangerschap tegelijkertijd. Andere anticonceptiemethoden beschermen alleen tegen zwangerschap.

Betrouwbare methoden om zwangerschap te voorkomen:

 • Pil 
  In de pil zitten hormonen. Deze zorgen ervoor dat de eicel niet rijpt. Een vrouw is dan dus niet vruchtbaar. De pil is het meest betrouwbare middel om zwangerschap te voorkomen. Dit geldt ook voor de prikpil. De gewone pil slik je dagelijks.
   
 • Prikpil
  De prikpil werkt hetzelfde als de gewone pil. En is net zo betrouwbaar. Eens in de 3 maanden zet de huisarts een prik in de bil of het bovenbeen. Het voordeel is dat je met de prikpil niet elke dag aan de pil hoeft te denken.
   
 • Condoom of vrouwencondoom
   
 • Anticonceptiepleister
  Deze pleister geeft net als de pil dagelijks hormonen af. De pleister moet 1 keer in de week worden vervangen. Je plakt de pleister overal op het lichaam, behalve op de borsten of bovenbenen. De anticonceptiepleister is net zo betrouwbaar als de (prik-)pil.
   
 • Anticonceptiering
  De anticonceptiering is een buigzame kunststof ring die drie weken in de vagina wordt gedragen. Daarna heb je een stopweek. Door de hormonen die de ring afscheidt, ben je beschermd tegen zwangerschap. Ook in de stopweek als je ongesteld bent.
   
 • Anticonceptiestaafje Implanon®
  Dit is een buigzaam staafje zo groot als een lucifer. Een arts plaatst het onder de huid aan de binnenkant van de bovenarm. Elke dag geeft het staafje het hormoon progestageen af. Je bent hiermee 3 jaar beschermd tegen zwangerschap.
   
 • Spiraaltje
  Dit is een klein ankertje van plastic met koperdraad eromheen. Het koperspiraaltje voorkomt dat de eicel zich nestelt in de baarmoeder en dat de eicel blijft leven. Het spiraaltje wordt door een arts bij de vrouw in de baarmoeder ingebracht. Het beschermt 5 jaar tegen zwangerschap. Bij veel wisselende seksuele contacten is de kans op ontstekingen groter. Een ander nadeel is dat de menstruatie heftiger en pijnlijker kan worden.
   
 • Hormoonspiraaltje Mirena®
  Het hormoonspiraaltje werkt net als de pil door hormonen af te geven aan het lichaam. Een arts brengt het bij de vrouw in de baarmoeder in. Het hormoonspiraaltje beschermt 5 jaar tegen zwangerschap.
   
 • Pessarium
  Het pessarium is gemaakt van dun rubber. Het sluit de ingang van de baarmoeder af, waardoor er geen zaadcellen in kunnen. Het pessarium moet voor de geslachtsgemeenschap worden ingebracht. Voor het inbrengen moet het aan beide kanten worden ingesmeerd met zaaddodend pasta.
  Het pessarium is redelijk betrouwbaar als je het gebruikt in combinatie met zaaddodend pasta en bovendien de goede maat hebt. De maat moet ieder jaar opnieuw door een arts worden vastgesteld. 
   
 • Sterilisatie
  Sterilisatie van de man of vrouw beschermt tegen zwangerschap. Bij een man worden beide zaadleiders onderbroken (vasectomie). Een man kan nog wel klaarkomen, maar er bevinden zich geen zaadcellen meer in het vocht, waardoor er geen bevruchting kan plaatsvinden.
  Bij een vrouw worden de eileiders onderbroken of geblokkeerd, waardoor een eicel zich niet kan nestelen in de baarmoeder. Sterilisatie is een definitieve methode om zwangerschap te voorkomen. Hersteloperaties zijn mogelijk, maar de kans op zwangerschap is daarna heel klein.

Onbetrouwbare methoden om zwangerschap te voorkomen:

 • Zaaddodende middelen
  Zaaddodende pasta’s, tabletten, gelei en schuim worden ingebracht in de vagina. Na seks worden in 8 uur tijd de zaadcellen gedood. Maar vaak worden niet alle zaadcellen gedood. Daarom zijn zaaddodende middelen alleen betrouwbaar in combinatie met een condoom of pessarium gebruikt.
   
 • Voor het zingen de kerk uit
  Een man trekt vlak voor de zaadlozing zijn penis terug uit de vagina. Deze methode is heel onbetrouwbaar. Je weet nooit precies wanneer iemand klaarkomt. En ook in voorvocht zitten zaadcellen.
   
 • Kalendermethode
  De vruchtbare periode van een vrouw uitrekenen. Op een kalender houdt je de menstruatie bij. Elke ochtend meet je je temperatuur. Deze ligt hoger als je vruchtbaar bent. Alleen weet je nooit precies wanneer je vruchtbaar bent. Dit kan ook constant verschillen. Deze methode is dus heel onbetrouwbaar.
Delen