Wat is PrEP? Een preventiepil vóór risico op hiv

PrEP voorkomt de kans op een hiv voor mensen die veel risico lopen. Je neemt dan elke dag één pil (Truvada) met daarin twee hiv-remmers. Ook kun je de pillen alleen rond momenten van risicoseks innemen. 

PrEP zorgt ervoor dat hiv niet in je afweersysteem kan binnendringen. Studies hebben bewezen dat PrEP een erg effectieve manier is om hiv te voorkomen. Voor het succes is het wel nodig dat je het medicijn volgens voorschrift en onder medische begeleiding inneemt.

Nog niet in Nederland beschikbaar

Sinds kort is Truvada in Europa geregistreerd voor preventieve toepassing. Dat betekent dat dokters PrEP mogen voorschrijven. Het wordt niet vergoed door de zorgverzekering. Hierdoor blijft PrEP voor de meeste mensen onbereikbaar, want onbetaalbaar.

In juni 2015 is bij de Amsterdamse GGD  AMPrEP gestart, een studie naar toepasbaarheid van PrEP voor homo’s en transgenders in Amsterdam. De actiegroep PrEPnu is vanuit de homo-community een petitie gestart om de overheid te bewegen PrEP snel beschikbaar te stellen.

Voor wie is PrEP geschikt?

De Nederlandse hiv-epidemie speelt zich grotendeels af binnen twee risicogroepen: mannen die seks hebben met mannen (MSM) en migranten uit landen waar erg veel hiv voorkomt. Binnen beide groepen zou PrEP als extra bescherming een grote aanwinst kunnen betekenen. Vooral voor diegenen die het niet lukt om zich op een andere manier goed tegen hiv te beschermen.

Delen