HPV

Veel mensen dragen een HPV-virus bij zich. Meestal is dat onschuldig. Maar sommige varianten van HPV spelen een rol bij het ontstaan van baarmoederhalskanker, anuskanker en keelkanker.

HPV symptomen

De meeste mensen hebben geen klachten. Zij merken niet dat zij met HPV geïnfecteerd zijn, maar kunnen het virus wel overdragen.

Bij vrouwen:

  • Genitale wratten
  • Vaginaal bloedverlies, bijvoorbeeld na de seks

Bij mannen:

  • Genitale wratten

Hoe wordt HPV overgedragen?

Het Humaan Papilloma Virus (HPV) komt veel voor. Er bestaan verschillende varianten van HPV. De meeste zijn ongevaarlijk. Zoals het HPV-virus dat genitale wratten veroorzaakt. Sommige virussen kunnen leiden tot baarmoederhalskanker, anuskanker en keelkanker. HPV wordt doorgegeven door neuken (penis in vagina of anus) of orale seks (pijpen of beffen). Het is erg besmettelijk.

Hoe kom ik er vanaf?

Veel seksueel actieve jonge mensen lopen HPV op. Dat verloopt meestal zonder klachten. Het lichaam ruimt de infectie zelf op. Een uitstrijkje van de baarmoederhals laat zien of je misschien baarmoederhalskanker of een voorstadium ervan hebt.

 

Advies:

  • Ga naar een arts voor diagnose en soa-testen
  • Laat je kind vaccineren tegen HPV als het 11 of 12 jaar is
  • Ben je nog niet ingeënt, heb je nog geen seks gehad en wil je nu ingeënt worden? Neem contact op met de GGD in je regio, of vraag ernaar bij je huisarts
  • Laat je screenen op baarmoederhalskanker als je de oproep daarvoor krijgt

HPV voorkomen

Infectie met HPV is niet te voorkomen. In Nederland worden vrouwen vanaf 30 jaar gescreend op baarmoederhalskanker. Dat is belangrijk om sterfte hieraan te voorkomen. Jonge meisjes die nog niet seksueel actief zijn, worden ingeënt tegen verschillende varianten van HPV. Het vaccin beschermt tegen de virussen die verantwoordelijk zijn voor 70 procent van de gevallen van baarmoederhalskanker. Er is in Nederland geen vaccinatieprogramma voor jongens. Terwijl jongens en mannen die seks hebben met mannen wel een verhoogd risico lopen een HPV-infectie.