Symptomen hiv en aids

Hiv veroorzaakt in verschillende stadia verschillende symptomen. Meestal begint het kort na infectie met griepachtige klachten die vanzelf weer overgaan. Het kan daarna jaren duren voordat je aids-gerelateerde klachten krijgt. Hoe ontwikkelt hiv zich? Wat zijn de symptomen en wat doe je eraan? En wanneer wordt hiv aids?

Hoe ontwikkelt hiv zich?

Dringt het hiv-virus je lichaam binnen, dan pakt het bepaalde cellen vast: de CD4-cellen. Het virus dringt die CD4-cellen binnen en maakt ze kapot. En dat heeft grote gevolgen. De CD4-cellen zorgen er namelijk voor dat een bepaald soort witte bloedlichaampjes (lymfocyten) antistoffen maakt tegen indringers, zoals virussen, bacteriën of schimmels.
 

Het hiv-virus schakelt de CD4-cellen uit. De lymfocyten doen het niet meer en de aanmaak van antistoffen neemt af. Anders gezegd: de verdedigingslinie die indringers moet tegenhouden, begint gaten te vertonen. De indringers kunnen zich zo in het lichaam vermenigvuldigen en het lichaam ziek maken.

Wat zijn de eerste symptomen bij hiv? 

Griepachtige klachten

Heb je net een hiv-infectie opgelopen? Dan kun je klachten hebben die lijken op griep. Dit heet ook wel 'acute hiv'. Dit is de fase waarin je van hiv-negatief naar hiv-positief overgaat. Een ander woord voor hiv-positief is seropositief. Vaak denken jij en je dokter in deze fase niet zo snel aan een hiv-infectie, omdat de symptomen erg lijken op een gewone griep of Pfeiffer. De klachten verdwijnen in de loop van de weken vanzelf weer. De meest voorkomende klachten zijn: huiduitslag, koorts, keelpijn en zware hoofdpijn.

Niet meteen klachten

Niet iedereen die hiv-positief is krijgt meteen klachten. Soms merk je in eerste instantie niets van die hiv-infectie. Je kunt je nog jaren gezond voelen. Je kunt dan anderen wel gemakkelijk met hiv infecteren als je onveilig vrijt.

Heb je risico gelopen op hiv en heb je deze klachten? Ga dan naar de huisarts of de ggd en doe een hiv-test.

Symptomen hiv-infectie met behandeling

Heb je een hiv-test gedaan en weet je dat je hiv-geïnfecteerd bent? Dan word je direct doorverwezen naar een hiv-behandelcentrum en start je meteen met de behandeling. Je bloed wordt regelmatig onderzocht; zo wordt het verloop van je hiv-infectie in de gaten gehouden. Zodra het hiv-virus niet meer gemeten kan worden in het bloed, kun je hiv ook niet meer overdragen op anderen.

Symptomen hiv-infectie zonder behandeling

Gebruik je geen hiv-remmers? Dan zal de hoeveelheid virus in de loop van de jaren geleidelijk toenemen, en wordt je afweer steeds verder aangetast. Uiteindelijk kun je dan aidsgerelateerde klachten. Dat kan na twee jaar gebeuren, maar kan ook langer dan tien jaar duren. Klachten die kunnen passen bij een vergevorderde hiv-infectie zijn:

  • moeheid
  • nachtzweten
  • gewichtsverlies zonder duidelijke reden
  • koorts
  • diarree die niet overgaat
  • kortademigheid

Wanneer wordt hiv aids?

Je krijgt de diagnose aids als het hiv-virus je afweer zo ernstig heeft aangetast, dat je ziek wordt door een infectie die een gezonde afweer normaal bestrijdt. Gelukkig komt aids dankzij goede behandelingsmogelijkheden met hiv-remmers in Nederland niet veel meer voor.

Delen