Leven met hiv: behandeling en hiv-medicatie

Van hiv kun je niet genezen. Het virus verdwijnt niet uit je lichaam. Hiv-remmers kunnen ontwikkeling van de ziekte wel remmen. Met de juiste behandeling met een combinatie van hiv-remmers kun je goed leven met hiv. Hier lees je wat hiv-remmers en combinatietherapie zijn, wat de bijwerkingen zijn en hoe hiv-medicatie werkt.

Wat zijn hiv-remmers?

Hiv-remmers gaan de ontwikkeling van hiv in je lichaam tegen. Je afweersysteem werkt daardoor beter. Je hebt dan minder of helemaal geen klachten. Zonder behandeling zou je die wel hebben.

Hiv-remmers kunnen het hiv-virus alleen maar afremmen; ze kunnen het niet doden, zoals antibiotica met bacteriën.

Hoe werken hiv-remmers: elke dag slikken en bijwerkingen

Het lastige van behandeling met hiv-remmers is dat je de pillen op vaste tijdstippen moeten innemen. Eén of twee keer per dag. En dat iedere dag, je leven lang. Die ‘therapietrouw' is een voorwaarde voor een succesvolle behandeling.
 

Ook kunnen hiv-medicijnen bijwerkingen hebben, zoals:

  • misselijkheid
  • veranderingen in de vetverdeling over het lichaam
  • extra belasting van onder andere je lever en nieren; laat je lichaamsfuncties en de werking van je organen dus regelmatig controleren

Wanneer begin je met hiv-remmers?

Blijkt bij een test dat er hiv in je bloed zit? Dan stelt de hiv-specialist voor om meteen met hiv-remmers te beginnen. Hoe sneller je begint met de behandeling, hoe beter. Zo voorkom je verdere schade aan het immuunsysteem.

Wat is combinatietherapie?

Combinatietherapie is een behandeling met verschillende hiv-remmers. Meestal krijg je een combinatie van minimaal 3 hiv-remmers. Dankzij combinatietherapie kun je met hiv betrekkelijk normaal leven. Zonder de behandeling word je sneller ziek en is de kans groter dat je overlijdt aan de gevolgen van hiv.
 

Je hebt vier verschillende soorten hiv-remmers:

  • nucleoside analoge reverse transcriptase remmers
  • niet-nucleoside analoge reverse transcriptase remmers
  • proteaseremmers
  • fusieremmers


Deze indeling is gebaseerd op de manier waarop de hiv-remmers het virus aangrijpen.
Bijvoorbeeld door:

  • het virus te blokkeren zodat het niet in de celkern terechtkomt
  • te verhinderen dat nieuwe virusdeeltjes de celkern verlaten, of zelfs helemaal een cel kunnen binnendringen.


Wil je meer weten over de hiv-medicatie die op dit moment beschikbaar is, hun werking en bijwerkingen? Ga dan naar de site van de Hiv Vereniging Nederland.

Leven met hiv: hoe is dat?

Leven met hiv is voor iedereen anders. Voor sommigen is hiv een ‘gewoon’ onderdeel van hun leven geworden, maar veel mensen met hiv ervaren helaas nog steeds vooroordelen en discriminatie in hun dagelijks leven. Ze kiezen er soms voor om het niet met de buitenwereld te delen. 

Het verhaal van James

James is zo iemand. In zijn geboorteland Ghana wordt hiv gezien als een ziekte van de duivel. Erover praten kan niet. Want met hiv ben je lucht voor je omgeving. Hoe gaat James hiermee om?

Het verhaal van Helene

Helene (66) leeft al 32 jaar met hiv. Toen zij ontdekte dat ze hiv had waren er nog geen medicijnen: “Het was afwachten of je bleef leven of niet.”

Het verhaal van Manon

Manon (34) heeft een gezin met drie kinderen. Zij en haar man hebben allebei hiv, maar delen dit niet met de buitenwereld: “Ik ben door schade en schande wijs geworden.”

Het verhaal van verpleegkundig specialist Narda

Narda is verpleegkundig specialist hiv in het OLVG. Ze is de eerste persoon die mensen zien, nadat ze positief op hiv getest zijn: “Het eerste wat ze vaak denken is: ik ga dood. Dat is niet zo, maar ze weten vaak nog weinig over hiv.”

Net gehoord dat je hiv hebt?

De website 4mezelf biedt emotionele ondersteuning en informatie over seksualiteit en gezondheid aan homo- en biseksuele mannen, vlak na de hiv-diagnose.

Delen