Hiv

print

Hiv is een virus. Het is een van de meest voorkomende soa's. Je kunt hiv hebben zonder dat je het merkt. Laat je daarom testen na onveilige seks. Hiv is nog niet te genezen, maar wel heel goed te behandelen. Zonder behandeling met hiv-remmers kun je uiteindelijk aids krijgen.

Wil je meteen weten of jij je zou moeten laten testen op hiv? Ga nu naar Advies.chat voor jouw betrouwbare, persoonlijke soa-test advies.

 

Hiv symptomen

Eén tot zes weken na het oplopen van hiv kun je klachten krijgen die lijken op een flinke griep. Dit kan één tot zes weken aanhouden. Dat kan aanleiding zijn om je te laten testen. Overleg dat met je huisarts. Later kun je ook andere klachten krijgen.

Als je net hiv hebt
Verschijnselen die lijken op griep:

 • je hebt koorts
 • je voelt je beroerd
 • je hebt huiduitslag

Gevorderde hiv-infectie:

 • vermoeidheid
 • gewichtsverlies
 • koorts
 • nachtzweten
 • diarree
 • kortademigheid
 • huiduitslag

Hoe krijg je hiv?

Het hiv-virus kan in bloed, sperma, vaginaal vocht en moedermelk zitten. Je kunt hiv krijgen door te neuken zonder condoom. Bij anale seks is de kans op hiv groter. Ook pijpen en beffen vormen een klein risico. Bij beschadigde slijmvliezen is de kans op overdracht groter. Je kunt ook hiv krijgen door contact met bloed. Bijvoorbeeld door drugsgebruik, besmette naalden of een bloedtransfusie. 

Hoe werkt een hiv-test?

Ga naar je huisarts of GGD voor een hiv-test. De arts of verpleegkundige neemt bloed bij je af. Dit wordt in een laboratorium getest op de aanwezigheid van hiv-antistoffen. Meestal krijg je na een week tot tien dagen de uitslag. De enige manier om zeker te weten of je hiv hebt, is de hiv-test. Laat je daarom regelmatig testen, zeker als je tot een risicogroep behoort en onveilige seks hebt.

Hiv voorkomen?

Hiv voorkom je allereerst met veilig vrijen. Ook PEP en PrEP beschermen je tegen hiv.

Video over hiv

Huisarts Wieger van de Kolk over hiv

Behandeling hiv

Hiv blijft altijd in je lichaam. Je moet het onderdrukken met medicijnen. Die heten hiv-remmers. Je hebt minstens drie verschillende hiv-remmers nodig. Dit heet combinatietherapie, een combinatie van verschillende medicijnen. Soms zitten die in één pil.Trouw je pillen slikken is erg belangrijk. Snel starten met een behandeling heeft grote voordelen. Je blijft dan veel gezonder. Bij de meeste mensen met hiv die medicijnen krijgen, kun je het virus niet meer meten in hun bloed. Dat betekent dat zij het virus ook niet kunnen overdragen. Ook niet als ze seks hebben zonder condoom. Maar als je seks hebt zonder condoom blijf je wel risico lopen op andere soa’s. 

 

Je blijft altijd onder controle van een specialist, de hiv-behandelaar.

Meer weten over de behandeling?

Ons advies

 • Ga naar je huisarts of GGD voor een hiv-test.
 • Seks zonder condoom gehad? Laat je ook op andere soa's testen. Iemand met hiv heeft meer kans op een andere soa. Ook heeft iemand met een andere soa meer kans op hiv.
 • Laat drie maanden na je laatste risicomoment opnieuw een hiv-test doen.
 • Heb je net risico gelopen op hiv? Start dan zo snel mogelijk (binnen 72 uur) met hiv-remmers, een zogenoemde PEP-kuur.
 • Heb je hiv, maak dan snel een afspraak met een hiv-behandelaar: hoe eerder je met je behandeling met hiv-remmers begint, hoe beter.

 • Waarschuw je sekspartners sinds je laatste negatieve test.

Partners waarschuwen lastig?

Partnerwaarschuwing.nl is een website die je helpt bij het waarschuwen van je sekspartners. Dit kan je dit ook anoniem doen.

Als je niets aan hiv doet

Als je geen hiv-remmers gebruikt breekt je afweersysteem af. Bij een vergevorderde hiv-infectie kun je last krijgen van moeheid, nachtzweten, gewichtsverlies, hardnekkige diarree en kortademigheid. Je krijgt de diagnose 'aids' als je afweer zo erg is aangetast dat je ziek wordt door een infectie die een gezonde afweer normaal gesproken aankan. Meer over klachten en gevolgen.

Zwanger?

Als je hiv hebt kun je tijdens de zwangerschap of de bevalling het virus doorgeven aan je kind. Ook kan je hiv doorgeven via de borstvoeding. Daarom worden in Nederland alle zwangere vrouwen standaard op hiv getest, behalve als ze zelf aangeven dit niet te willen. Overdracht van hiv van moeder op kind komt hierdoor eigenlijk niet meer voor.

Delen