De 9 grootste mythes over herpes

‘Ík heb het, dus híj is vreemdgegaan’  

Herpes is bij de mens een van de meest voorkomende virussen die ook seksueel overgedragen wordt.  Er bestaan veel misverstanden over deze soa. De Aids Soa Infolijn zet de meest gehoorde mythes op een rij.

Mythe 1: Met herpes kun je nooit meer normale seks hebben

Feit: In Nederland is een meerderheid van de mensen (50-70%) drager van herpes. Heb je eenmaal herpes dan blijft het in je lichaam aanwezig. De meeste mensen merken hier niets van en zullen er ook nooit iets van merken. Anderen krijgen symptomen zoals blaasjes, zweertjes of wondjes op en rond de mond (koortslip) of op of rond de geslachtsdelen. Die symptomen verdwijnen ook weer. Bij sommige mensen komen de klachten af en toe terug. Heb je symptomen? Dan is de kans op overdracht van het virus groter. Veilige seks is altijd belangrijk bij het voorkomen  van elke soa. Of je nu wel of niet herpes hebt.

Mythe 2: Als je herpes hebt, heb je onveilige seks gehad.

Feit: Een condoom gebruiken bij seks verkleint de kans om herpes op te lopen. Het geeft helaas geen 100% bescherming. Er kan virus buiten de rand van het condoom zitten. Ook kun je via je vingers en mond herpes overdragen.

Mythe 3: Geen klachten, niet besmettelijk

Feit: Als symptomen ontstaan, ontstaan deze meestal een week na infectie. Deze verdwijnen na ongeveer drie weken. Het lijkt dan alsof het virus weg is. Maar er kan altijd een nieuwe periode met symptomen volgen. De kans op overdracht is het grootst door middel van contact met blaasjes tijdens zo’n periode. Maar ook als er geen blaasjes zichtbaar zijn is overdracht mogelijk. Dus ook zonder klachten kun je soms besmettelijk zijn, maar dat betekent dus niet dat je altijd besmettelijk bent.

Mythe 4: Van een koortslip kun je geen herpes aan je geslachtsdelen krijgen.

Feit: Herpes kan zowel op de lip als op het geslachtsdeel voorkomen. Het virus is ook overdraagbaar door orale seks. Via een koortslip komt het virus dan op het geslachtsdeel terecht. Door beffen of pijpen met een koortslip kan herpes dus worden overgedragen. En andersom.

Mythe 5: Als in je relatie herpes opduikt is één van de twee vreemdgegaan.

Feit: Het virus kan jarenlang aanwezig zijn zonder symptomen te geven. Het kan dan wel worden overgedragen. Een infectie die is opgelopen ver vóór de relatie en geen symptomen heeft veroorzaakt kan dus tijdens de relatie overgedragen worden en dan klachten veroorzaken bij de partner.

Mythe 6: Behandeling tegen herpes is onmogelijk

Feit: Genezing van herpes is niet mogelijk. Er zijn wel medicijnen die de ernst van de klachten verminderen en de duur verkorten. Hoe eerder met behandeling wordt gestart, des te groter de kans dat de medicijnen effect hebben. Ga dus altijd naar je huisarts of naar de GGD bij jou in de buurt als je klachten hebt. Heb je vaak aanvallen van herpesklachten dan zijn er medicijnen om dat te voorkomen of te verminderen.

Mythe 7: Als ik supergezond leef, voorkom ik een uitbraak

Feit: Verminderde weerstand kan een uitbraak veroorzaken. Gezond leven is altijd aan te raden, maar het is geen garantie om uitbraken te voorkomen.

Mythe 8: Huisgenoten van iemand met herpes lopen risico op infectie.

Feit: Herpes wordt niet verspreid door het delen van gemeenschappelijke ruimtes. Zodra het virus levende lichaamscellen verlaat, sterft het. Mensen met herpes kunnen zonder gevaar voor infectie douches, wc’s, wasmachines en zwembaden delen met anderen.

Mythe 9: Herpes is een ernstige soa

Feit: Herpes geeft vervelende symptomen die soms hevig kunnen zijn. De meerderheid van de mensen heeft herpes en als er zich symptomen voordoen zijn die meestal kortdurend. Een gezonde volwassene die herpes krijgt, houdt daar geen schadelijke gevolgen op de lange termijn aan over. Bij pasgeborenen en mensen met een sterk verminderde afweer kan het ziekteverloop wel ernstig verlopen.

Meer over herpes lees je op onze informatiepagina over herpes

Delen