Wat kost een soa-test?

Voor soa-testen ben je het beste af bij je huisarts of de GGD. De kosten van deze soa-test hangen af van een aantal factoren zoals je verzekering, je eigen risico, het soa-onderzoek en de locatie waar je je laat testen. In sommige gevallen is een soa-test bij een GGD gratis (jongeren onder de 25 jaar, mannen die seks hebben met mannen en sekswerkers).

Je kunt altijd terecht bij je huisarts voor een soa-test. De kosten voor een soa-test varieert van 40 euro voor een enkele (goedkopere) chlamydia-test tot 300 euro voor meerdere dure soa-testen. Hoeveel geld je kwijt bent, hangt af van je ziektekostenverzekering en de hoogte van je eigen risico. Bij de huisarts is de test niet anoniem. Je huisarts heeft wel geheimhoudingsplicht. Ook is de test niet gratis: je kunt een rekening voor het eigen risico thuis opgestuurd krijgen. Wil je zeker zijn van de kosten? Neem dan eerst contact op met je huisarts en je zorgverzekeraar. 

Soa-thuistesten

Een soa-test die je zelf thuis doet heet een zelftest of thuistest. Je kunt ze kopen bij veel apotheken, drogisten of online. De kosten voor een soa-thuistest varieert van 20 euro voor een enkele (goedkopere) chlamydia-test tot 300 euro voor meerdere dure soa-testen. Niet alleen de prijs verschilt, maar ook de kwaliteit. Uit onderzoek van RIVM en Soa Aids Nederland blijkt dat veel thuistesten onbetrouwbaar zijn. Lees meer over soa thuistesten.

Soa-test gratis en anoniem voor risicogroepen

Heb je een verhoogd risico om soa’s op te lopen? Dan kun je je in sommige gevallen gratis en anoniem laten testen bij een GGD in je buurt. Je hebt hiervoor geen verwijzing van de huisarts nodig. Jongeren tot 25 jaar, sekswerkers, mannen die seks hebben met mannen en mensen afkomstig uit landen waar veel soa's voorkomen, kunnen zich vaak gratis en anoniem laten testen bij de GGD. Wil je weten waar de dichtbijzijnste GGD bij jou in de buurt zit? Check de GGD Locator

 

Een hiv-test 

Ben je onverzekerd of heb je geen verblijfsvergunning in Nederland? Een hiv-test is altijd mogelijk. Dit heeft geen invloed op een verblijfsvergunning of asielaanvraag. Ook zonder verzekering heb je recht op behandeling als blijkt dat je hiv hebt. Toch is het vaak moeilijk om die medische behandeling te krijgen. De Hiv Vereniging Nederland kan je (anoniem) helpen.


Doe onze online soa-test

Heb je risico gelopen? Vermoed je dat je een soa hebt opgelopen? Doe onze online soa-check. Dan krijg je snel, anoniem en betrouwbaar advies of je je zou moeten laten testen.
Meer info over testlocaties en gratis vaccineren bij jou in de buurt? Bel de Aids Soa Infolijn.

Delen