Soa-zelftest

Voor soa-testen ben je het beste af bij je huisarts of GGD. Wil of kan je daar niet heen? Dan kan een soa-zelftest een alternatief zijn. Deze test doe je thuis en kun je zelf opsturen naar het laboratorium. Betrouwbare zelftests die voor jou geschikt zijn vind je via onze Soatest.advies.chat.

Ons standpunt is: voor soa-testen ben je het beste af bij je huisarts of GGD. Een huisarts of soa-verpleegkundige weet het beste op welke soa's je getest moet worden. Een soa-test bij de huisarts of GGD is dus betrouwbaarder dan een thuistest. Mocht je een soa hebben, dan kun je meteen met de juiste behandeling starten.

Betrouwbare soa-zelftesten

Wil of kan je niet naar een je huisarts of een GGD gaan? Dan kan een soa-zelftest een alternatief zijn. Zorg wel dat je bij een goede en betrouwbare aanbieder een test koopt. Helaas bieden weinig online aanbieders heldere informatie vooraf, betrouwbare testen én goede nazorg.

Op Soatest.advies.chat verwijst Soa Aids Nederland naar drie aanbieders van zelftesten: Soapoli-online.nl, Soapolinoord.nl en Saltrodirectlab.nl. Vul de vragenlijst in. Je krijgt dan een testadvies met precies de juiste testpakketten die je nodig hebt.

Dokter Hanna Bos bij Kassa


Onze arts Hanna Bos vertelde in het tv-programma Kassa over hoe onbetrouwbaar de meeste thuistesten nog zijn. Kijk hier het item terug.

Hoe weet je of je een betrouwbare test doet?

Koop altijd een soa-zelftest: 

 1. die je met de post moet opsturen naar een laboratorium. Waarom?
 2. met een duidelijke instructie hoe je het testmateriaal moet afnemen, bijvoorbeeld  met behulp van een filmpje. Waarom?
 3. met een duidelijke instructie hoe je het testmateriaal moet verpakken en opsturen , bijvoorbeeld met behulp van een filmpje. Waarom?
 4. met een duidelijke uitleg over hoe je de uitslag krijgt en die een telefoonnummer geeft dat je kunt bellen voor vragen. Waarom?
 5. met een duidelijke uitleg over hoe het verder gaat als je een soa hebt. Bijvoorbeeld waar je terecht kunt voor behandeling en of die extra kosten met zich mee brengt. Waarom?
 6. bij een aanbieder die je ook kan helpen om (seks)partners te waarschuwen als je een soa hebt. Waarom?


Goed om te weten:

 • bij elke test, zeker bij een thuistest, is er altijd een kans op een onjuiste uitslag. Om die kans te verkleinen is het belangrijk om heel precies de instructie op te volgen.
 • elke dokter of verpleegkundige heeft geheimhoudingsplicht. Dat betekent dat hij of zij niets aan een ander mag doorgeven zonder jouw toestemming.


Doe geen zelftest maar ga naar een arts of GGD als:

 • je klachten hebt die kunnen passen bij een soa
 • je gewaarschuwd bent voor een soa
 • je als man de afgelopen 2 dagen onbeschermd anale seks hebt gehad en kans heb gelopen op hiv
 • je tegen je zin seks hebt gehad of bent verkracht
 • je je veel zorgen maakt of zenuwachtig bent

Uitleg over soa-zelftest aandachtspunten

Ad 1. De meeste soa-testen waarbij je de uitslag zelf thuis afleest zijn niet betrouwbaar. Als de test zegt dat je geen soa hebt, kan het zijn dat je die wel hebt en omgekeerd. Testen waar je niets mee opschiet dus. Koop soa-testen die je moet opsturen naar een laboratorium! Uitzondering zijn sommige hiv-testen. Met name de OraQuick hiv-sneltest, deze is wel betrouwbaar, maar op dit moment officieel nog niet te koop in Nederland.

Ad 2.    Een soa-test levert nooit een betrouwbare uitslag op als je het materiaal voor die soa-zelftest niet goed afneemt. Zoek dus een aanbieder van soa-zelftesten die een goed filmpje of andere instructie heeft over het afnemen van testmateriaal.

Ad 3.    Een soa-test levert nooit een betrouwbare uitslag op als je het materiaal voor de soa-zelftest niet goed verpakt en op de juiste manier per post opstuurt. Zoek dus een aanbieder van soa-zelftesten die een goed filmpje of andere instructie heeft over het verpakken en opsturen van testmateriaal.

Ad 4.    Het kan zijn dat je soa-zelf test aangeeft dat je een soa hebt (positieve uitslag). Dan is belangrijk dat je weet hoe jij je uitslag te horen krijgt. Word je gebeld en kun je bijvoorbeeld tijdens je werk gestoord worden door een telefoontje hierover? Als je vragen of twijfels hebt is het belangrijk dat je iemand kunt bellen daarover. Wij adviseren dat je een aanbieder zoekt die duidelijk aangeeft hoe je een uitslag krijgt en die je kunt bellen als je vragen hebt.

Ad 5.    Als je een soa hebt, wil je zo snel mogelijk behandeld worden. Hoe gaat dat? Moet je voordat je een behandeling krijgt opnieuw getest worden? Gaat dat dan ten koste van je eigen risico van de ziektekostenverzekering? Wij adviseren dat je een aanbieder van soa-zelftesten zoekt die van te voren al duidelijk maakt wat je moet doen als je een soa hebt.

Ad 6.    Als je een soa hebt, is het belangrijk dat je je partner(s) waarschuwt en dat die ook getest en behandeld worden. Anders loop je kans dat je heel snel weer een soa hebt. Maar soms is het helemaal niet makkelijk om partners te waarschuwen en wil je daar graag hulp bij. Kan de aanbieder van zelftesten je daarbij helpen? Geeft de aanbieder tips hoe je je partners wel kunt waarschuwen? Wij adviseren dat je een aanbieder zoekt die je kan helpen om je partners te waarschuwen.

Delen