Soa-testen voor swingers

Ben je swinger en wil je je op soa's of hiv laten testen? Zorg er dan voor dat je volledig en op de juiste manier getest wordt.

Wat is swingen?

Swingers zijn heteroseksuele stellen die als stel samen seks hebben met anderen, dit kunnen ook vrijgezellen zijn.

  • Afspraken worden vaak gemaakt via een website, bekenden of een parenclub.
  • Swingers identificeren zich buiten de swingerswereld over het algemeen als heteroseksueel. Echter, in hun subcultuur is seks met iemand van hetzelfde geslacht heel normaal, zeker voor vrouwen.
  • We weten niet precies hoeveel swingers er zijn. Schattingen voor Nederland lopen uiteen van tienduizenden tot honderdduizenden.

Drugsgebruik

Veel swingers zijn wappers. Wappen is een term die swingers zelf gebruiken en betekent het innemen van (party)drugs tijdens het swingen. Onder invloed van deze middelen hebben ze vaak langdurig seks met wisselende partners.

Testen op hiv en soa’s voor swingers

Om verschillende redenen lopen swingers meer risico op soa’s en hiv.

  • Swingers hebben veel wisselende partners binnen een groot seksnetwerk en een aparte seksuele subcultuur. Met deze partners hebben ze vaak onveilige seks.
  • Daarbij leiden de normen van deze subcultuur tot veel soa-gerelateerd risicogedrag, zoals gebruik van drugs, erectiemiddelen en onveilige seks. De kans op transmissie van een soa is hierdoor groot, zowel voor de individuele swinger als binnen het netwerk. Swingers vormen dus een risicogroep voor soa's.

Waar testen?

Bij je huisarts, net zoals iedereen:
 

  • Niet alle huisartsen weten evenveel van swingers.
  • Kies daarom een huisarts met wie je openlijk en gemakkelijk kunt praten over seksualiteit en je swingers levensstijl.

Bij de GGD:

Het is onder andere afhankelijk van je sekspartners of je je gratis bij de GGD kunt laten testen. Heb je bijvoorbeeld seks met homo- of biseksuele (cis)mannen of ben je sekswerker? Dan kom je in aanmerking voor een gratis test bij de GGD.

Laat je testen op de vijf belangrijkste soa's: hiv, gonorroe, chlamydia, syfilis en hepatitis B.  

 

Hoe gaat een soa-test?

Plastest versus uitstrijkje

Voor testen op gonorroe en chlamydia zijn er twee opties: een urinetest en een uitstrijkje (swab). Voor het aantonen van soa's in de penis is de urinetest het standaardaanbod. Voor het aantonen van soa's in de vagina is de swab nauwkeuriger en betrouwbaarder dan een plastest.

  • Heb je anale seks, seks tegen betaling of (anale) seks met homomannen? Laat je dan ook anaal testen op chlamydia en gonorroe.
  • Laat je vaccineren tegen hepatitis B. Dit is gratis voor mannen die ook seks hebben met mannen en mensen die seks tegen betaling hebben.
  • Waarschuw bij een positieve soa test altijd je sekspartners. Meer informatie over partnerwaarschuwing vind je op partnerwaarschuwing.nl
Delen