Hoe gaat een soa-test?

Bij je huisarts of GGD kun je je laten testen op op soa’s. Maar hoe gaat een soa-test precies? Wat wordt onderzocht en hoe? We zetten alles voor je op een rij. 

1) Lichamelijk onderzoek

Als je klachten hebt zal de arts of verpleegkundige je Lichamelijk onderzoeken en kijken of er symptomen van een soa te zien zijn. Bijvoorbeeld bij de huid.  Ook kun je een urinetest, een uitstrijkje of een bloedonderzoek laten doen. Deze wordt verder onderzocht in het laboratorium. Lees hoe een lichamelijk onderzoek werkt.

2) Uitslag

Een week na de soa-test krijg je de uitslag. Vaak krijg je een sms-je met de uitslagen of kun je een belafspraak maken op een afgesproken tijdstip. Als je een hiv-test hebt gedaan, is het beter om de uitslagen persoonlijk op te halen. Een positieve uitslag van een hiv-test betekent dat je seropositief bent. Dan heb je vast veel vragen over wat het betekent om hiv te hebben. Het is daarom prettig als iemand je begeleidt bij een positieve hiv-uitslag.

3) Behandeling

Sommige soa’s zijn makkelijk te verhelpen. Je krijgt dan bijvoorbeeld antibioticum of een zalfje. Andere soa's raak je nooit meer kwijt. Soms kun je wel de klachten bestrijden. Zoals bij herpes en genitale wratten. Tijdens behandeling van een soa kun je beter niet vrijen. Zo kan je lichaam goed herstellen. En je voorkomt dat je de soa overdraagt op je partner. Het is aan te raden dat je sekspartner ook een soa-test doet. Voor hiv bestaan geen medicijnen om te genezen. Met hiv blijf je je hele leven onder behandeling.

  • Wil je weten hoe een specifieke soa behandeld wordt? Bekijk dan in het soa-overzicht per soa de behandelmethode.

Hoe gaat een soa-consult?

Hoe werkt een soa-thuistest?

Om zeker te weten of je een soa hebt, kun je het beste  naar je huisarts of soa-verpleegkundige bij GGD. Zij hebben medische kennis en weten wanneer en hoe je je op welke soa moet laten testen. Ook voor behandeling kun je bij hen terecht. Wil of kun je niet naar een huisarts of een GGD? Dan kan een soa-zelftest een alternatief zijn. 

Delen