Uitstrijkje

Bij een uitstrijkje wordt er vocht weggenomen uit de uitgang van de penis, vagina, anus of keel.

Een uitstrijkje uit de vagina

Vouwen kunnen zelf een uitstrijkje maken van de vagina. Met een wattenstaafje ga je naar binnen en strijkt 10 seconden over de wand van je vagina; het is eenvoudiger dan een tampon inbrengen! Een onderzoek met een eendenbek is alleen nodig als je klachten hebt.  

Een uitstrijkje uit de uitgang van de penis

Bij mannen wordt soms met een staafje vocht uit de plasbuis afgenomen. Dit kan nodig zijn als je afscheiding hebt uit de penis of pijn bij het plassen. Dat uitstrijkje wordt onderzocht op gonorroe. Dit doet geen pijn. Voor onderzoek op chlamydia werd vroeger een dieper uistrijkje uit de plasbuis genomen. Dit was voor veel mannen een nare ervaring. Urineonderzoek is nu voldoende.

Een uitstrijkje uit de anus

Meestal kun je zelf een uitstrijkje maken uit je anus. Met een wattenstaafje ga je naar binnen en strijkt 10 seconden over de wand van je anus. Als je klachten hebt in je anus kan het nodig zijn dat de arts je anus van binnen bekijkt. Dat gebeurt dan met een instrument dat een klein stukje in de anus wordt aangebracht (een proctoscoop). Er wordt dan ook vocht afgenomen. De arts kan dan de blaasjes van herpes genitalisgenitale wratten en een syfiliszweer zien.

Een uitstrijkje uit de keel

Bij mannen en vrouwen wordt soms een uitstrijkje van de achterkant van de keel afgenomen. De arts of verpleegkundige strijkt met een wattenstaafje achterin je keel bij je amandelen. Als je een 'kok' gevoel krijgt zit de arts op de juiste plaats, het doet geen pijn. 

Delen