Soa's

Soa’s zijn seksueel overdraagbare aandoeningen. Je kan een soa krijgen zonder dat je iets merkt. Je hebt dus niet altijd klachten, maar het kan grote gevolgen voor je gezondheid hebben als je niet op tijd wordt behandeld. Doe daarom op tijd een soa-test. De meeste soa’s zijn gemakkelijk te genezen.

Hoe krijg je een soa?

Een soa wordt veroorzaakt door een virus of een bacterie. Deze kan zich nestelen in lichaamsvloeistoffen zoals bloed, sperma, voorvocht en vaginaal vocht. Tijdens onveilige seks (zonder condoom) kan de besmette lichaamsvloeistof in contact komen met ander slijmvlies en kunnen virus- of bacteriedeeltjes daarin doordringen. Dit noemen we een soa: een seksueel overdraagbare aandoening. Een soa wordt ook wel een 'geslachtsziekte’ genoemd.

Waarom krijg je een soa vooral door seks?

Gewone huid is dik genoeg om een soa tegen te houden. Maar lichaamsdelen bedekt met slijmvlies zijn erg gevoelig voor het overdragen van een soa. Slijmvlies is een dun deel van de huid dat te herkennen is aan de roze kleur en vochtigheid. De binnenkant van de mond, vagina, anus, eikel, penis en urinebuis bestaan allemaal uit slijmvlies. Daarom wordt deze aandoening vooral overgedragen bij onveilig vrijen:
 

  • Vaginale geslachtsgemeenschap zonder condoom (penis in vagina)
  • Anale geslachtsgemeenschap zonder condoom (penis in anus)
  • Orale seks (pijpen en beffen) zonder condoom of beflapje
  • Gezamenlijk gebruik van seksattributen, zoals een dildo, zonder deze tussendoor schoon te maken.


Kun je soa’s ook op andere manieren krijgen?

Een aantal soa's is ook overdraagbaar via bloed. En hiv, hepatitis B en syfilis kun je krijgen bij onhygiënisch aangebrachte tatoeages of piercings. Of als je voor drugsgebruik de naalden, spuiten of andere attributen van een ander gebruikt. Tijdens zwangerschap kunnen hiv, hepatitis B en syfilis worden overgedragen van moeder op kind. Hiv, hepatitis B, syfilis, chlamydia, herpes genitalis en gonorroe kunnen tijdens de geboorte worden overgedragen op de baby.


Waar krijg je geen soa van?

Een soa krijg je niet door uit het glas van een ander te drinken. Je krijgt het ook niet via een hoestbui, insectenbeten of een vieze wc-bril. Door veilig te vrijen voorkom je een soa.

Delen