Kunnen wij je helpen?

Doe de soa-check Direct een betrouwbaar antwoord
of

Wat veroorzaakt chlamydia?

Chlamydia wordt veroorzaakt door een bacterie. Deze bacterie nestelt zich in de slijmvliezen  van de vagina, baarmoedermond, plasbuis en anus. Veel mensen met chlamydia merken niet dat ze het hebben. Zij kunnen anderen wel besmetten.

Hoe gaat een soa-test?

Een soa-onderzoek kan bestaan uit een gesprek, lichamelijk onderzoek, bloedtest, urineonderzoek of een uitstrijkje uit vagina, penis (plasbuis), anus, mond en keelholte.

Wat kost een soa-test?

Dat verschilt per soa-onderzoek en per verzekeraar. Meestal valt een soa-test onder de basisverzekering. Houd rekening met het standaard eigen risico. Wil je zeker zijn van de kosten? Neem dan eerst contact op met je huisarts en zorgverzekeraar.

Een soa-test bij een soa-poli van de GGD is voor sommige doelgroepen gratis. Het gaat om mensen die extra risico lopen op soa's: jongeren tot 25 jaar, mensen afkomstig uit landen waar hiv en andere soa's veel voorkomen en mannen en jongens met homoseksuele contacten.

Na behandeling voor chlamydia heb ik nog steeds klachten. Klopt dat?

Na behandeling verdwijnen de klachten van clamydia niet altijd meteen. Duurt dit langer dan drie weken? Neem contact op met de arts.

Hoe kan ik herpes oplopen als ik een condoom gebruik?

Een condoom biedt geen 100% bescherming tegen genitale herpes. Er kunnen blaasjes buiten de condoomrand zitten. Het virus kan ook zonder seks worden overgedragen. Of misschien was je al drager van het virus zonder dat je klachten had. 

Ik word behandeld voor chlamydia. Hoe regel ik medicijnen voor mijn partner?

Voor de eigen, vaste partner schrijft de arts soms een extra recept uit. Bij niet-vaste sekspartners zal de persoon in kwestie zelf naar een arts moeten gaan voor een recept en/of soa-onderzoek.

Ik slik medicijnen voor chlamydia. Kan het kwaad als ik dan alcohol drink?

Nee, bij de medicatie voor chlamydia zijn hiervoor geen beperkingen.

Ik heb chlamydia en mijn partner niet. Kan dat?

Dat kan. Soms ruimt iemands afweersysteem de bacterie die chlamydia veroorzaakt zelf op. Heb je naast je partner seks met andere mensen? Dan kan je ook op die manier chlamydia hebben opgelopen.

Moet ik nog op controle na behandeling voor chlamydia?

Dat kan. Soms ruimt iemands afweersysteem de bacterie die chlamydia veroorzaakt zelf op. Heb je naast je partner seks met andere mensen? Dan kan je ook op die manier chlamydia hebben opgelopen.