Bescherm je persoonsgegevens goed!

Er kan misbruik van gemaakt worden en dan kom jij in de problemen.

Je persoonsgegevens – bijvoorbeeld je burgerservicenummer (BSN) – kunnen misbruikt worden voor het aanvragen van huurtoeslag of een WW-uitkering. Hierdoor kun jij in de problemen komen met de belastingdienst, het UWV of andere instanties.
 

Ik heb opeens een belastingschuld omdat ik “onterecht huurtoeslag heb ontvangen”. Ik heb helemaal nooit huurtoeslag aangevraagd!!

Ik kreeg bericht van het UWV dat ik al een jaar een WW-uitkering krijg en daar geen recht op heb. Ik snap er niks van, want ik heb niks aangevraagd en ik heb geen rooie cent gezien!

Hoe kan iemand anders aan jouw gegevens komen?

Om (legaal) te werken in bijvoorbeeld de raamprostitutie moet je ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel. Daar heb je een burgerservicenummer (BSN) voor nodig.
Om deze te krijgen, moet je ingeschreven staan bij de Basisregistratie Personen (BRP), oftewel je moet een adres hebben.
Als jij je tegen betaling inschrijft op een adres zonder dat je er woont, kan degene die jij betaalt voor dat adres jouw persoonsgegevens misbruiken.

Door een adres te ‘kopen’ ben je kwetsbaar voor identiteitsfraude!

Waar kun je identiteitsfraude melden?

Als je merkt dat er met jouw persoonsgegevens gerommeld wordt door anderen, er kloppen dingen niet, meld dit dan altijd!

Delen