Heeft mijn patiënt toegang tot soa- en hiv-zorg?

In de praktijk kunnen er vragen leven over de toegang tot soa- en hiv zorg. Heeft iedereen recht op zorg? En hoe zit het op het gebied van soa en hiv? En wat als men geen zorgverzekering heeft of mag afsluiten?  Er kan veel meer dan je waarschijnlijk denkt.

Zoals bij mensen zonder verblijfsvergunning (onverzekerbare vreemdelingen). Zij kunnen geenzorgverzekering afsluiten. Toch zal medische hulp soms nodig zijn. Deze mensen moeten dan in principe zelf de kosten betalen. Maar als dat niet mogelijk is dan kan jij als zorgverlener een bijdrage voor de geleverde zorg vragen aan het CAK. Zie voor nadere informatie de website van het CAK.

Het is belangrijk goede zorg te verlenen. Zeker bij soa's en hiv. Het eerste contact met je patiënt is belangrijk. Een goede vertrouwensband opbouwen hoort hier ook bij. Het niet of te laat behandelen van een soa of hiv kan leiden tot complicaties bij je patiënt. Maar leidt ook tot mogelijke overdracht van soa's of hiv. Financiële redenen mogen diagnostiek of behandeling niet in de weg staan. Dus informeer je goed over mogelijkheden hoe je toch de noodzakelijke zorg kunt verlenen.

Wil je weten hoe de soa- en hiv-zorg in de praktijk werkt? Lees de casus Er komt een vrouw bij de dokter.

Delen