Internetveldwerk

Internetveldwerk of 'online outreach’ betekent het uitvoeren van individueel gerichte gezondheidsbevorderende activiteiten via internet. De de doelgroep wordt benaderd in hun eigen specifieke omgeving. Soa Aids Nederland coördineert de regionale activiteiten gericht op sekswerkers v/m/t en ondersteunt GGD's die online outreach uitvoeren voor MSM.

Prostituees benaderen via internet

Niet lang geleden waren prostituees voor hulpverleners net zo makkelijk te bereiken als voor klanten. Of ze nu achter het raam werkten, in een club of vanaf de straat. Daardoor was het voor die hulpverleners mogelijk om prostituees te ondersteunen bij het uitoefenen van hun beroep: bij het bevorderen van hun gezondheid en bij hun bedrijfsvoering, bijvoorbeeld op het gebied van belastingen en wetgeving.                                                   

Door de digitalisering van de communicatie wordt het voor hulpverleners steeds lastiger om met prostituees in contact te komen om informatie en advies te geven. Om deze doelgroep te blijven benaderen, werken gezondheidsbevorderaars en maatschappelijk werkers steeds meer via internet.


Dating apps en websites voor MSM benutten

Voor veel Nederlandse homo- en biseksuele mannen is internet de belangrijkste bron geworden voor het zoeken en vinden van nieuwe sekspartners. De dating apps en websites waarop deze mannen zich bevinden, zijn dus dé uitgelezen omgevingen om online utreach te doen. Seksuele gezondheid bevorderen via deze omgevingen kan op verschillende manieren:

  • Bij internetveldwerk speelt de zorgprofessional met zijn/haar kennis en vaardigheden een centrale rol. Als professional of als 'peer educator' heb je direct één-op-één contact met MSM.
  • Online outreach kan zowel actief (door zelf berichten te sturen) als passief (door te wachten totdat gebruikers jou berichten sturen).
  • Sommige apps bieden zelf geïntegreerde technische oplossingen aan hun gebruikers, om testen te bevorderen en openheid over hiv-status en preventie te stimuleren.

Het MSM-programma adverteert zelf regelmatig via veelgebruikte apps en websites en coördineert daarnaast de promotie via bannering en 'push berichten'. Als GGD'en aanvullend op deze landelijke promotie in hun regio willen adverteren, kunnen zij het beste bij het MSM-programma terecht voor meer informatie.


 

Interventie

P&G292 heeft een outreach-interventie ontwikkeld voor hulpverleners om via het internet in contact te komen met hun doelgroep: prostituees v/m/t. Soa Aids Nederland coördineert landelijk het internetveldwerk dat door diverse GGD's en maatschappelijk werk oprganisaties wordt uitgevoerd.

In jaarlijkse bijeenkomsten worden er onderling tips en adviezen uitgewisseld over hoe het beste de doelgroep prostituees benaderd kunnen worden via het internet.
Verslag 2012 februari
Verslag 2012 oktober
Verslag 2013

Internetveldwerk animatie

Aandachtspunten

  • Hoe bereid je internetveldwerk voor?
  • Hoe kies je een website/app uit?
  • Hoe leg je contact met de doelgroep?
  • Hoe registreer je wat je doet en wat je resultaten zijn?
  • Hoe zorg je dat online contact wordt gevolgd door offline contact?

Antwoorden op deze en andere vragen, praktische tips en aanwijzingen en ervaringen van collega's staan in de online ondersteuning die Soa Aids Nederland speciaal voor GGD's en maatschappelijk werk ontwikkeld heeft. Toegang tot het handboek en de toolkit is te verkrijgen via het secretariaat van de programma's Prostitutie en MSM.

Resultaat

De interventie is getest in 2012. Na een positieve pilot-evaluatie is internetveldwerk 2013 uitgebreid en voortgezet.
In 2014 is er onderzoek gedaan naar het bereik en de waardering van internetveldwerk gericht op sekswerkers. Deze uitkomsten zijn vertaald in de nieuwe landelijke ondersteuning van internetveldwerk: het online Handboek Internetveldwerk is in 2015 ontwikkeld.

Delen