Hiv Transmissie ELiminatie Amsterdam

H-TEAM is een unieke samenwerking tussen alle belanghebbenden die betrokken zijn bij de preventie en behandeling van hiv in Nederland, inclusief de doelgroepen. Het initiatief staat in de frontlinie van het hiv/aids implementatie onderzoek wereldwijd.

Wat we doen

H-TEAM ontwikkelt en implementeert innovatieve strategieën om het testen op en de directe behandeling van hiv uit te breiden en verspreiding van het virus te voorkomen. Deze nieuwe strategieën zijn cruciaal om de epidemie in te perken en de gezondheid te behouden van mensen die met hiv leven.

Onze doelen

Preventie - Het aantal nieuwe hiv-infecties verlagen bij mensen met een hoog risico op infectie.
Behandeling - De gezondheid van mensen met een hiv-infectie beter behouden en het risico van virusverspreiding tegengaan.

Onze aanpak

Testen
Huisartsen en specialisten in ziekenhuizen zijn degenen die twee derde van alle hiv-infecties diagnosticeren. Mensen kunnen sneller getest worden als vroege symptomen van een hiv-infectie beter worden herkend door zorgverleners. We promoten hiv-testen bij huisartsen en ziekenhuizen door het verhogen van het bewustzijn over wanneer een hiv-test overwogen moet worden.
In 2015 vond de gratis hiv-test week plaats in Amsterdam, in 2016 rollen we de hiv-testweek uit naar andere regio’s in Nederland
In 2015 kregen specialisten in Amsterdam de folder indicatorziekten en alle huisartsen in Amsterdam kregen de folder hiv testen.
In 2016 worden folders ontwikkeld waarin andere gebruikers van het materiaal hun eigen adressen en logo’s kunnen toevoegen..

Pre-expositie profylaxe
Pre-expositie profylaxe (PrEP) is behandeling van mensen zonder hiv-infectie, met een verhoogd risico op een hiv-infectie. Dit is een bewezen effectieve behandeling. H-TEAM voert het AMsterdam PrEP (AMPrEP) implementatieproject uit dat de mogelijkheid, aanvaardbaarheid en haalbaarheid evalueert van het voorschrijven van PrEP aan mannen die sex met mannen hebben, met een verhoogd risico op hiv. H-TEAM heeft hiermee een koploperspositie in Europa.

Bewustwording en onmiddellijke behandeling van acute hiv-infecties
Het onmiddellijk beginnen met een behandeling tijdens de acute infectie beschermt het immuunsysteem en is gunstig voor de gezondheid op de lange termijn. We ontwikkelen een nieuwe communicatie campagne om de kennis en herkenning van symptomen van een acute infectie na risicovol seksueel gedrag te verhogen. Door middel van een nieuwe supersneltest faciliteit kunnen acute hiv-infecties direct worden gediagnosticeerd en daarna snel worden behandeld.

Percepties
Behandeling met hiv-remmers is een efficiënt middel om virusoverdracht tegen te gaan. We zullen de percepties inventariseren van zowel zorgverleners over het aanbieden van behandeling, als personen met hiv. Het gaat daarbij om het aanbieden van behandeling aan iedereen. Deze bevindingen zullen worden gebruikt om het snel starten met behandeling en "therapietrouw" te verbeteren.

Genezing van hiv
Nieuwe studies tonen aan dat wanneer mensen in een heel vroeg stadium van infectie worden behandeld, bij sommige van hen het virus onder controle blijft, zelfs nadat de behandeling is gestopt. Dit wordt "post-treatment controle" genoemd. We onderzoeken het afweersysteem in deze groep mensen en willen achterhalen hoe dit mogelijk afwijkt van mensen zonder "post-treatment controle". In de groep mensen die heel vroeg begint met behandeling gaan we de toepassing van nieuwe middelen onderzoeken die mogelijk kunnen leiden tot hiv-genezing.

Delen