Hoe zet je vrijwilligers in?

Het inzetten van vrijwilligers levert extra capaciteit en ervaringsdeskundigheid. Maak gebruik van de volgende tools om je vrijwilligers optimaal in te zetten.

Counseling en advisering

Bij de uitvoering van internetveldwerk door vrijwilligers is het zeer belangrijk dat zij over actuele kennis beschikken. Het is niet realistisch om te verwachten dat vrijwilligers een antwoord op alle vragen zullen hebben die zij krijgen. Het is daarom buitengewoon belangrijk dat vrijwilligers bekend zijn met de volgende informatiebronnen:

Ontwikkelen van vrijwilligersbeleid

MOVISIE heeft veel kennis en expertise op hun website als het gaat om de inzet van vrijwilligers. De website verenigingen.nl heeft ook een speciale toolkit voor vrijwilligersondersteuning, met daarin veel materiaal van het landelijke kennisinstituut MOVISIE.

Competentieontwikkeling

Het uitvoeren van internetveldwerk vraagt om diverse competenties en vaardigheden. Voor de kwaliteit van het uitgevoerde internetveldwerk door vrijwilligers is het belangrijk om hen op deze competenties en hun uitvoering te monitoren. MOVISIE heeft een speciale toolkit ontwikkeld voor het ontwikkelen van competenties van je vrijwilligers.

Delen