Hoe combineer je online met offline?

Een actieve benadering van MSM via internet kun je gebruiken om ‘offline’ aanbod te versterken. Denk bijvoorbeeld aan het promoten van outreach-acties of andere diensten, via apps of websites. Ook kun je dating apps gebruiken ín de spreekkamer, bijvoorbeeld door cliënten te helpen met het waarschuwen van hun sekspartners.

Offline én online

Combineren kan op verschillende manieren. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Het benaderen van gebruikers die in de buurt zijn vooraf of tijdens een outreach-actie. Je verlaagt hiermee drempels omdat mensen direct van je aanbod gebruik kunnen maken. Ook vergroot je de bekendheid van je outreach-aanbod;
 • Het doorverwijzen van jongeren via online platforms naar test- en vaccinatiespreekuren en Sense-spreekuren. Dit zijn waardevolle contactmomenten, met name voor MSM met weinig seksuele ervaring en mannelijke sekswerkers.

Maak tegelijkertijd je aanwezigheid op dating apps en websites bekend door via je eigen kanalen te communiceren:

Partnerwaarschuwing

Veel mannen houden contact met hun sekspartners via dating apps en websites, in binnen-en buitenlandDeze omgevingen zijn dus een ideaal hulpmiddel om partnerwaarschuwing te ondersteunen.

 • Via de berichten-geschiedenis en favorietenlijsten hebben gebruikers een lijst van (ex)-partners voorhanden; 
 • Digitale waarschuwingscodes van Partnerwaarschuwing.nl kunnen gebruikers zelf via persoonlijke berichten naar hun sekspartners versturen.

Nog geen protocol voor online partnerwaarschuwing

Het inzetten van dating apps en profielenwebsites is op dit moment nog geen onderdeel van het vernieuwde draaiboek partnermanagement. Voorlopig heeft dit de voorkeur:

 • Begeleid cliënten tijdens een consult met online partnernotificatie, maar laat de indexcliënt zelf zijn sekspartners via dating apps waarschuwen;
 • Persoonlijke partnerwaarschuwing wordt meer gewaardeerd dan anonieme notificatie;
 • Daarnaast is de kans op persoonsverwisseling klein als de cliënt het initiatief neemt;
 • Maak gebruik van Partnerwaarschuwing.nl.

Wil je cliënt zijn seksuele netwerk niet via zijn eigen profiel benaderen? Dan kun je met zijn toestemming overwegen om dit namens hem, anoniem te doen. Vraag de gebruiker om een lijst van telefoonnummers in zijn mobiele contactpersonenlijst.

Wil je toch sekspartners via dating apps benaderen?

 • Via Hornet en Planetromeo gaat dit het minst fout-gevoelig. Beide omgevingen maken gebruik van profielen met unieke gebruikersnamen en/of identificatiecodes.
 • Zoek nadat je ingelogd bent, via de zoekfunctie naar de betreffende gebruikersnamen;
 • Volg zo nauw mogelijk de stappen in het draaiboek partnerwaarschuwing.

Let op! Diverse andere omgevingen (Grindr, Scruff en Bullchat) maken het mogelijk om naamloze profielen, of juist dezelfde gebruikersnamen in te stellen. Deze omgevingen zijn dus heel kwetsbaar voor ongewenste persoonsverwisselingen.

Hornet: profiel delen

Als de indexcliënt een Hornet-profiel heeft, kan hij zijn sekscontacten met een Hornet-profiel 'delen' en per mail naar je toesturen of sms'en. In de mail die je ontvangt, staat een link naar dit profiel:  

Delen