Ervaringen

Sjaak werkt voor P&G 292 en heeft veel ervaringen met internetveldwerk voor mannelijke sekswerkers en mannen die seks hebben met mannen.

Verschil tussen mannelijke en vrouwelijke sekswerkers op internet

"Vrouwen reageren een stuk minder op internetberichten dan mannen. Dat bleek ook uit de resultaten van het Sarphati onderzoek. Ik denk dat dat komt doordat mannen gewend zijn om contact te onderhouden via internet. Voor vrouwen heeft het medium een andere functie: zij gebruiken het meer als een advertentiebord, waar ze eenmalig een advertentie op zetten met een telefoonnummer. Daarna wachten ze tot ze gebeld worden. 
Bij mannen is dat anders. Voor hen ligt het adverteren met seks meer in het verlengde van internet-daten, wat al lang gangbaar is in de msm-wereld. Mannen hebben ook vaker hun profiel op een website in eigen beheer." 

Mannelijke sekswerkers

"Moeilijkheid met mannelijke sekswerkers is dat zij zichzelf vaak niet zien als sekswerker. Daar moet je dan je bericht op aanpassen. Mannelijke sekswerkers willen informatie over geld verdienen, belastingaangifte en seks en zij willen een vertrouwelijk gesprek kunnen voeren. Als follow-up nogmaals een e-mail sturen naar de mannen, heeft weinig zin (mannen zeggen: "Heb ik al gelezen"). Bellen werkt beter, maar is in de praktijk vaak niet haalbaar." 

Centraal registratiesysteem? Ja graag! 

"Voordelen zouden zijn: je kunt meer informatie opnemen over wat je tegenkomt, gegevens uit het veld kunnen gebruikt worden om expertise op te bouwen, meer inzicht in wat er speelt. Het zou helemaal mooi zijn als je automatisch een bericht krijgt wanneer je een naam, telefoonnummer of e-mailadres invult dat al eens is ingevuld. Dan kun je zien wanneer meerdere advertenties naar dezelfde persoon verwijzen of één persoon meerdere advertenties beheert. Maar ook zeker omdat je dan kunt zien of iemand al is benaderd door een collega."

Delen