Hoe bevorder je seksuele gezondheid via internet?

Seksuele gezondheid bevorderen via internet gaat op verschillende manieren. Bij internetveldwerk speelt de zorgprofessional met zijn/haar kennis en vaardigheden op het gebied van soa's, preventie en gedragsverandering een centrale rol.

Seksuele gezondheid bevorderen via apps

Apps worden op drie manieren gebruikt als kanaal voor seksuele gezondheidsbevordering: middels geautomatiseerde promotie, persoonlijke benadering en door technische oplossingen. Technische oplossingen die geïntegreerd zijn in apps, worden het beste gewaardeerd door gebruikers. Zulke oplossingen zijn gemakkelijk toegankelijk, terwijl het initiatief bij de gebruiker blijft.
 

Hiv-stigma bestrijden

Apps en websites dragen graag hun steentje bij aan het bestrijden van stigma van hiv en homoseksualiteit. Bedrijven laten graag zien dat ze maatschappelijk betrokken zijn. In de praktijk betekent het dat apps functies inbouwen, die gebruikers stimuleert om open over hun hiv-status te zijn ('disclosure'). Hornet doet dit bijvoorbeeld door diverse status-opties te geven ('Positive, undectectable', of 'Negative, on PrEP'). Gebruikers kunnen vervolgens alleen op positieve hiv-status filteren als zij eerst zelf aangeven hiv-positief te zijn.

Voorbeelden

Hornet: Know Your Status (KYS)

Hornet heeft seksuele gezondheidsbevordering ingebed in de techniek van de applicatie. Gebruikers kunnen in Hornet invullen wat hun hiv-status is en wanneer zij voor het laatst getest zijn. 

  • Deze datum is gekoppeld aan de ‘Know Your Status’-functie (KYS), die gebruikers een half jaar na de laatste test waarschuwt dat het weer tijd is voor een test;
  • Ook is er een zoekfunctie op GPS-locatie, die laat zien welke testlocaties in de buurt beschikbaar zijn. In 2015 wordt deze geschikt gemaakt voor gebruik in Europa. 


Planetromeo: Health Support

Andere apps en aanbieders, zoals Grindr, Scruff en Planetromeo, hebben deze herinneringsfunctie (nog) niet. Op de website van Planetromeo bestaat wel de speciale 'Health Support' sectie, maar deze is helaas (nog) niet beschikbaar in de Romeo-app. Gebruikers moeten naar de website van Planetromeo gaan op van de ondersteuning gebruik te maken. Als gezondheidsbevorderaar kun je bijdragen aan de Health Support. Meer informatie hierover? Mail naar info@mantotman.nl.

Delen