Discriminatie tijdens dating

Discriminatie op leeftijd, etniticiteit, lichaamsbouw, hiv-status en gender-expressie komt zeer vaak voor op dating app en websites. Veel mannen zien hun 'voorkeuren' vaak als persoonlijk, zonder te erkennen dat deze eigenlijk zeer discriminerend of zelfs hatelijk zijn. Het voldoen aan het ideale lichaamsbeeld en het stigmatiseren van 'afwijkingen' zijn een belangrijke drijfveer voor zelfbeeld-problemen en onzekerheid. Daarnaast is de angst voor afwijzing een belangrijke reden waarom mannen niet openlijk durven communiceren over hun hiv-status.

No fems, no fats, no blacks, no Asians

Een veelvoorkomende uitdrukking is "no fems", of variaties daarop die laten zien dat mannen geen interesse hebben in 'vrouwelijke' types. Idem dito voor 'no fats' (geen dikke mannen), no blacks (geen mannen met met donkere huidskleur gewenst) en 'no Asians'. 

Clean?

Tijdens een chatgesprek of in profielteksten komt de vraag, of iemand 'clean' is regelmatig voor. Met 'clean' bedoelen mannen meestal dat iemand geen hiv of andere soa's heeft. Vooral voor mannen met hiv is deze term erg stigmatiserend. In tegenstelling tot alledaags taalgebruik gaat het dus niet om drugsgebruik. Als mannen seks zonder drugs willen, gebruiken zij meestal de uitdrukking 'no chems'. 

GMFA: HIV-positive guys reading mean dating app messages (2015)

Delen