Richtlijnen en tools

Zo test en behandel je soa's

Soa-professional? Hier vind je actuele richtlijnen en praktische tools. Voor jou en je cliënt.

Multidisciplinaire Richtlijn Soa’s

Snel en overzichtelijk samengevat

Hoe stel je een soa vast? Welke soa-test moet je inzetten? Hoe behandel je een soa? En wanneer moeten anderen worden gewaarschuwd? Met de Multidisciplinaire Richtlijn Soa’s (MDR soa’s) doe je dit volgens actuele inzichten. Wij hebben de uitgebreide richtlijn samengevat in een handig overzicht.

Open de samenvatting MDR Soa’s

Andere veelgebruikte richtlijnen:

Tools voor huisartsen en cliënten

Richtlijnen en tools soa-zorg voor GGD’en

Artsen en verpleegkundigen van de GGD’en en de centra voor seksuele gezondheid (soa-poli’s) dienen de LCI-richtlijnen en -draaiboeken te raadplegen en toe te passen. De LCI-richtlijnen worden vastgesteld in het Landelijk Overleg Infectieziekten (LOI). Hierin zijn wetenschappelijke verenigingen en beroepsgroepen vertegenwoordigd die betrokken zijn bij de infectieziektebestrijding. 

Gebruik als GGD-zorgverlener de volgende richtlijnen en tools:

Richtlijnen voor hiv-behandelaren

Ben je hiv-behandelaar, hiv-consulent of hiv-verpleegkundige? Gebruik de volgende richtlijnen en draaiboeken: 

Tools voor je soa-consult

Samen met partners heeft Soa Aids Nederland praktische tools ontwikkeld die je helpen om je cliënten de beste soa-zorg te bieden. Ze zijn verdeeld over de verschillende groepen waar je mee kunt werken. 

Tools voor internetveldwerk

Hoe bereik je mensen die kans hebben op een soa, maar niet de juiste soa-zorg krijgen? Websites, apps, social media-kanalen en andere online middelen kunnen je helpen om in contact te komen met deze groepen. Hoe gebruik je die optimaal?
 

Bekijk onze tips en tools voor internetveldwerk

Hygiëne en infectiepreventie

Hygiëne is de basis van het voorkomen van infectieziekten. Je kunt hiervoor deze richtlijnen gebruiken:

Seksaccident en prikaccident

Overdracht van een virus of bacterie kan soms voorkomen worden door snel te handelen. Bijvoorbeeld nadat iemand zich prikt, of na seks zonder condoom of PrEP.

Seksaccident

Een seksaccident betekent onbedoeld blootstaan aan een bacterie of virus. Bijvoorbeeld een verkrachting, een gescheurd condoom of het niet gebruiken van een condoom. Heb je misschien te maken met een seksaccident? Raadpleeg het draaiboek Seksaccidenten

Is er door een seksaccident een zeer grote kans op hiv? Dan kan PEP worden voorgeschreven. 

Prikaccident

Bij een prikaccident is er mogelijk een bacterie of virus overgedragen. Door bijvoorbeeld prikken of snijden aan gebruikte naalden of messen, menselijke beten of krabben en spatten met bloed. Heb je misschien te maken met een prikaccident? Raadpleeg het draaiboek Prikaccidenten

Alle kennis in je inbox

Actualiteiten, verdieping, trainingen en evenementen

Alleen met actuele kennis kun jij je cliënten de beste zorg geven. Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Zo ontvang je de laatste kennis, trainingen en events maximaal 6 keer per jaar in je inbox.

Schrijf je in

Contact met onze experts

Heb je een vraag over soa's? En wil je advies van onze gespecialiseerde (huis)artsen? Wij helpen je graag verder. Je krijgt binnen 48 uur antwoord van ons.
tekstballon

Soa Aids Nederland helpt publiek en professionals om hiv en andere soa’s te voorkomen, op te sporen en te behandelen. We bieden iedereen betrouwbare informatie op maat. Soa Aids Nederland ontvangt subsidie van het RIVM.