Hiv-cijfers

De ambitie van UNAIDS is dat in 2030 90% van de mensen met hiv hun hiv-status kent, 90% van de mensen met een hiv-diagnose in behandeling is en bij 90% van de mensen in behandeling het virus succesvol wordt onderdrukt. Hoe ver zijn we hiermee in Nederland?

Jaarlijks 900 nieuwe infecties

De Stichting Hiv Monitoring rapporteert jaarlijks in november over het vinden en behandelen van hiv-infecties. De resultaten in Nederland per eind 2015 zijn: 88 – 88 – 93. Dat gaat dus heel goed. Het aantal nieuwe hiv-infecties in Nederland daalt geleidelijk. Toch komen er jaarlijks nog ruim 900 nieuwe hiv-diagnoses bij. Eind 2015 was het geschatte totaal 22.900.

 

Bron: Stichting Hiv Monitoring

Soa Aids Nederland vindt:

Het is zorgelijk dat 45% van de mensen met een nieuwe hiv-diagnose te laat in de zorg komt. Dit zijn met name mannen met een migratie-achtergrond en mensen boven de 50 jaar, volgens het rapport. Om een einde aan hiv te maken moeten we in Nederland, naast actiever testen en behandelen, ook nóg betere preventie mogelijk maken.

Lees het artikel

 

Hoe kunnen we er als professionals in de zorg en op beleidsniveau voor zorgen dat we nóg beter worden in het voorkomen van hiv? Zie:  Uitdagingen voor praktijk en beleid.

Meer informatie:

Delen