Tips en uitdagingen voor de huisartsenpraktijk

Wat betekenen de soa/hiv-cijfers en -trends en hoe speel je daar als huisarts of huisarts assistente op in? Lees onze uitdagingen en bekijk tips van collega’s. Samen zorgen we ervoor dat we nog beter worden in het voorkomen van soa en hiv.

Uitdagingen en tips van dokterassistente Alie

Wij komen op ons soa-spreekuur meer syfilis tegen,’ zegt Alie van der Heide, doktersassistente uit Groningen naar aanleiding van de soa-cijfers.  Bekijk haar video met tips.

Reactie RIVM op soa-cijfers 2017

Wat betekenen de soa/hiv-cijfers en -trends en hoe speel je daar als professional op in? Bekijk de video met de reactie van Silke David, beleidsmaker bij RIVM.


 1. Actiever opsporen van hiv en soa's in de huisartspraktijk 
 2. TIP: Bekijk de richtlijn voor soa-consult voor huisartsen en de Multidisciplinaire richtlijn seksueel overdraagbare aandoeningen (MDR) om een diagnose te bestellen met bijbehorende behandeling. En bekijk deze handige samenvatting MDR met Richtlijnen Soa 2 lijn.
 3. Uit onderzoek blijkt dat de soa-prevalentie bovengemiddeld hoog is onder migranten. Bekijk de mogelijkheden en knelpunten voor het actiever opsporen van hiv onder migranten.
 4. Zinnige diagnostiek om beter te implementeren. 
  TIP:  bekijk de beslisboom
 5. Wie, waar, wanneer en waarop testen? TIP:lees dit artikel in Huisarts en Wetenschap
 6. Meer aandacht voor preventie en counseling. Open een eerlijk praten over seksualiteit is daarbij cruciaal. 
  TIP: deze 11 tools helpen je bij een gesprek over soa's
 7. Ons standpunt is helder: een einde aan hiv in Nederland is alleen mogelijk als we – naast condooms, actiever testen en behandelen – de hiv-preventiepil PrEP inzetten. Maar ook  partnerwaarschuwing en praten over veilig vrijen is essentieel.
 8. Uit onderzoek blijkt dat de soa-prevalentie bovengemiddeld hoog is onder migranten. Geef tijdens een consult gepaste aandacht voor hiv en soa’s en bied actief een soa-test aan. Bekijk onze tools en praktische handvatten.
Delen