Tips en uitdagingen voor de huisartsenpraktijk

Wat betekenen de soa/hiv-cijfers en -trends en hoe speel je daar als huisarts of huisarts assistente op in? Lees onze uitdagingen en bekijk tips van collega’s. Samen zorgen we ervoor dat we nog beter worden in het voorkomen van soa en hiv.

 1. GGD-en vinden meer soa’s, zorg dat je in jouw huisartspraktijk geen enkele soa mist. Bekijk nog eens de handige samenvatting van de actuele richtlijn voor het soa consult.
 2. TIP: Bekijk de richtlijn voor soa-consult voor huisartsen en de Multidisciplinaire richtlijn seksueel overdraagbare aandoeningen (MDR) om een diagnose te bestellen met bijbehorende behandeling. 
 3. Zinnige diagnostiek om beter te implementeren. 
  TIP: bekijk de beslisboom
 4. Wie, waar, wanneer en waarop testen? TIP:lees dit artikel in Huisarts en Wetenschap
 5. Meer aandacht voor preventie en counseling. Open een eerlijk praten over seksualiteit is daarbij cruciaal. 
  TIP: deze 13 tools helpen je bij een gesprek over soa's
 6. Ons standpunt is helder: een einde aan hiv in Nederland is alleen mogelijk als we – naast condooms, actiever testen en behandelen – de hiv-preventiepil PrEP inzetten. Maar ook partnerwaarschuwing en praten over veilig vrijen is essentieel.
 7. Uit onderzoek blijkt dat de soa-prevalentie bovengemiddeld hoog is onder migranten. Geef tijdens een consult gepaste aandacht voor hiv en soa’s en bied actief een soa-test aan. Bekijk onze tools en praktische handvatten.
Delen