Tips en uitdagingen voor GGD artsen

Wat betekenen de soa/hiv-cijfers en -trends en hoe speel je daar als professional op in? Voor welke uitdagingen staan de GGD’en? Hoe kun jij hieraan bijdragen? Lees onze samenvatting en bekijk tips van GGD- collega’s. Samen zorgen we ervoor dat we nog beter worden in het voorkomen van soa en hiv.

 1. Condoomgebruik onder heteroseksuele bezoekers van de GGD is laag. Blijf condoomgebruik promoten door te verwijzen naar praktische tips of naar het aanbod “buy one, give one” in onze condoomwebshop.
 2. Bekijk of in jouw stad of regio alle kansen worden gepakt om een einde te maken aan hiv en het aantal soa’s drastisch te verlagen. Tip: kijk voor inspiratie bij het H-Team. Tip: Bekijk dit onderzoek naar Seks onder je 25ste uit 2017 en de regionale verschillen.

 3. Scherpe triage
  In het  Draaiboek consult seksuele gezondheid staat handige actuele informatie over triage.

 4. Regionale verschillen vragen om het opnieuw toetsen van de aanpak van de betreffende GGD en gemeente aan de hand van de specifieke lokale situatie.Tip: Bekijk dit onderzoek naar Seks onder je 25s-te uit 2018 en de regionale verschillen.
 5. Oplossing voor wachttijden 
  Betrouwbare zelftesten kunnen voor een deel van je cliënten uitkomst bieden. Met Advies.chat ontdekt de gebruiker snel en eenvoudig of er risico is op een soa en hoe hij/zij zich het beste kan laten testen. Advies.chat verwijst alleen naar betrouwbare zelftest- aanbieders.
 6. Preventie versterken
  Verwijs jongerenwerkers en docenten naar ondersteuning op het gebied van seksuele en relationele vorming. Treed gericht in contact met risicogroepen via online outreach (internetveldwerk). En zet actief in op partnerwaarschuwing.
 7. Motiverende gespreksvoering is een handige tool bij gedragsverandering. Meer weten? Bekijk onze tools & trainingen.
Delen