Tips en uitdagingen voor Beleidsmakers

Wat betekenen de soa/hiv-cijfers en -trends in de praktijk? En hoe kunnen professionals in de zorg en op beleidsniveau ervoor zorgen dat we nog beter worden in het voorkomen van soa en hiv? Bekijk het overzicht met onze tips en uitdagingen voor beleidsmedewerkers. 

Hoe kunnen we soa's vaker succesvol voorkomen en opsporen?

In het voorjaar van 2018 werden er nieuwe cijfers bekend gemaakt over soa's in Nederland. Onze collega/hoogleraar Jan van Bergen en Charlie van der Weijden van GGD Flevoland waren op 25 april 2018 bij het televisie programma 5uurlive om uitleg te geven over de cijfers. 


  1. Door meer soa’s te vinden worden ze eerder behandeld en minder verspreid. Denk daarom goed na hoe je financiële drempels voor soa testen bij huisartsen kan verlagen en wachtlijsten bij GGD-en kan voorkomen. Lees nog eens ons discussiestuk.

  2. Regel de toegang tot PrEP (zorg). Landelijk betekent dit dat PrEP betaalbaar wordt voor gebruikers, lokaal moet de zorg rond PrEP goed geregeld worden. Dossier PrEP

  3. Stimuleer lokale preventie en ketenzorg. Elke gemeente heeft te maken met de gevolgen van seksuele ongezondheid. Gemeenten kunnen meer verschil maken. Neem seksuele gezondheid op in het programma voor de gemeenteraadsverkiezingen. Lees en deel onze oproep.
  4. Maak gebruik van de Handreiking Gezonde Gemeente om gemeentelijk beleid te maken dat preventie stimuleert en een goede samenwerking tussen lokale partijen bevordert. Meer informatie
  5. Op de hoogte blijven van actuele ontwikkelingen voor beleid? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief. We hebben een segment speciaal voor beleid.
  6. Prioriteer en versnel het stoppen van de hiv-epidemie in beleid van gemeente of regio. Tip: Kijk voor inspiratie bij het H-Team
Delen