Actuele cijfers over hiv in Nederland

In Nederland kunnen we eind maken aan de hiv-epidemie.  Actuele cijfers van het rapport van Stichting Hiv Monitoring laten zien hoe ver we daarin zijn en waar de uitdagingen liggen.

Aantal nieuwe hiv-diagnoses daalt langzaam

Stichting Hiv Monitoring meldt ongeveer 750 nieuwe hiv-diagnoses in 2017. Dat zijn er minder dan in 2016 ( 820), maar het aantal daalt erg langzaam . In 2017 werd het merendeel (69%) van de nieuwe hiv-diagnoses gevonden bij mannen die seks hebben met mannen (MSM). Daarnaast was 23% opgelopen via heteroseksueel contact. In 2017 was 27% van de mensen met een nieuwe hiv-diagnose 50 jaar of ouder.
 
Aantal mensen dat leeft met hiv en in zorg in Nederland 2017
Bron figuur: Stichting Hiv Monitoring

Hiv succesvol onderdrukt

De nieuwe cijfers laten zien dat we in Nederland goed zijn in het snel in zorg brengen, snel starten met behandeling en succesvol onderdrukken van het hiv-virus bij mensen met hiv. In 2017 zijn er naar schatting 23.100 mensen met hiv in Nederland. Daarvan heeft 90% een diagnose gekregen en van hen is 93% gestart met een behandeling. Bij 95% van de mensen in behandeling is het virus succesvol onderdrukt. Het succesvol onderdrukken van hiv is belangrijk omdat het zorgt voor een lang en gezond leven met hiv én omdat het tegelijkertijd verdere overdracht voorkomt.

• Zie ook ons dossier Niet overdraagbaar hiv (n=n: niet meetbaar=niet overdraagbaar)

Hiv niet tijdig gevonden

De cijfers laten echter ook zien dat we in Nederland onvoldoende resultaten behalen in het tijdig vinden van hiv-infecties. Naar schatting 2.300 mensen zijn niet op de hoogte van hun hiv-status. In 2017 kwam 45% van de mensen met een nieuwe hiv-diagnose erg laat in zorg: ze hadden een verzwakte weerstand of zelf aids. Overlijden als gevolg van aids is in Nederland bijna altijd het gevolg van te laat in zorg komen. Een op de drie homomannen, meer dan de helft van de heteroseksuele mannen en bijna de helft van de vrouwen met een nieuwe hiv diagnose komt laat in zorg.

Hiv-transmissieroute bij mensen met hiv en in zorg in Nederland 2017

Bron figuur: Stichting Hiv Monitoring


Soa Aids Nederland vindt:

Alleen als we nog beter worden in preventie en infecties tijdig vinden, kunnen we het eerste land worden met nul nieuwe hiv-infecties.

Lees ons standpunt


Hiv beter voorkomen

Voor de preventie van hiv zetten we in Nederland nog niet alle middelen in. In landen waar PrEP, de hiv-preventiepil, wordt toegevoegd aan het preventiepakket, vindt een drastisch daling  van het aantal nieuwe hiv-diagnoses plaats. In Nederland heeft minister Bruins van VWS dit jaar besloten over te gaan tot het verstrekken van PrEP, hij verwacht dat dit in 2019 zal starten.

Zie ook ons dossier PrEP

Leeftijd van mensen die leven met hiv in Nederland 2017

Bron figuur: Stichting Hiv Monitoring

Meer informatie

Stichting Hiv Monitoring:

Soa Aids Nederland:

RIVM:

Delen