Wat kost PrEP?

Wat kost PrEP? Wordt PrEP vergoed door de zorgverzekering? En welk recept schrijf ik voor aan mijn cliënt?

Prijzen en zorgkosten

De prijzen voor PrEP variëren. Apotheken betrekken hun medicatie van verschillende leveranciers. De goedkoopste prijs voor PrEP is ongeveer € 39 per maand voor 30 pillen. De duurste aanbieder vraagt meer dan € 500 per maand. Het gaat hierbij om dagelijks gebruik.

Hier komen nog enkele euro’s per maand bij voor de apotheker en de kosten voor labonderzoek als dit wordt aangevraagd door de huisarts. De kosten voor de zorg en controles bij de GGD worden voor specifieke risicogroepen gedekt door een subsidieregeling.

Vergoeding door zorgverzekering

PrEP wordt op dit moment niet vergoed, behalve voor een beperkt aantal mannen die PrEP gebruiken in onderzoeksverband via de GGD Amsterdam. De zorg van de huisarts is gedekt door de ziektekostenverzekering. De kosten voor laboratoriumtesten via de huisarts komen wel ten laste van het eigen risico van gebruikers. De kosten voor de zorg en controles bij de GGD worden voor specifieke risicogroepen gedekt door een subsidieregeling.

Vergoeding vanaf medio 2019
PrEP zal naar verwachting vanaf medio 2019 in het kader van een proef wel worden vergoed. Er zal daarbij een eigen bijdrage zijn van maximaal 25%. De kosten per maand hangen af van het merk PrEP en of het dagelijks of intermitterend wordt gebruikt.

PrEP in Nederland verkrijgbaar

PrEP is in Nederland beschikbaar. De goedkoopste medicatie kost ongeveer € 39 per maand bij dagelijks gebruik. Hier komen nog de kosten van de noodzakelijke zorg en controles bij. Sinds januari 2018 zijn er twee betaalbare versies van PrEP op de Nederlandse markt gekomen voor rond de € 50 per 30 pillen. Daarnaast is sinds juli 2018 een versie beschikbaar voor € 39 per 30 pillen.

 • Generieke versie van producent Centrafarm: alle apotheken
  Deze kost € 47,95 voor 30 pillen. Daar komen nog enkele euro’s kosten bovenop, die de apotheek standaard rekent voor informatie bij de eerste uitgifte van een medicijn, plus enkele euro’s per recept. In principe kunnen alle apotheken deze versie bestellen.
 • Generieke versie van producent Sandoz: Plus Apotheken
  Deze kost rond de  € 59 voor 30 pillen bij de eerste uitgifte en rond de € 54 bij een tweede uitgifte. Deze versie is alleen verkrijgbaar bij de PLUS apotheken.

 

 • Generieke versie via DC apotheek Valeriusplein Amsterdam
  Deze kost rond de 39 euro voor 30 pillen. Deze versie is verkrijgbaar bij DC Apotheek Valeriusplein Amsterdam. Deze apotheek kan op recept de medicijnen ook gratis verzenden naar andere delen van Nederland.

 

Recept én zorg van een arts

De apotheek verstrekt PrEP alleen op basis van een recept. Iedere (huis)arts in Nederland kan sinds augustus 2016 PrEP voorschijven. Toen is de combinatietablet met de hiv-remmers Tenofovir Disoproxil en Emtricitabine geautoriseerd in Europa voor gebruik als PrEP. Bij het voorschrijven dienen artsen wel gebruik te maken van de Nederlandse multidisciplinaire HIV Pre-expositie profylaxe (PrEP)-richtlijn en het Farmacotherapeutisch Kompas.


Recept voor PrEP voorschrijven
Er is nog geen vergoeding van de PrEP-medicatie, dat maakt het belangrijk dat de meest betaalbare PrEP wordt voorgeschreven. Om te voorkomen dat de apotheek dure PrEP meegeeft aan de cliënt dient de arts op het recept PrEP voor te schrijven als een van de volgende twee recepten:
 

 • ‘Tenofovir Disoproxil/Emtricitabine van Centrafarm’
  Bekijk dit recept voor PrEP op medicijnkosten.nl
 • ‘Tenofovir Disoproxil/Emtricitabine van Sandoz’ als cliënt kiest voor een PLUS apotheek


Dit in plaats van het voorschrijven van een middel als zogenaamde specialité. De arts kan daarbij vermelden dat dit gevraagd wordt vanwege de (niet-vergoede) medicijnkosten voor de gebruiker. Dit verplicht de apotheek precies deze medicatie te leveren. Gebruikers kunnen ook zelf contact opnemen met hun apotheek om te vragen of PrEP van deze producenten beschikbaar is. 

Medische begeleiding en controles
Naast de inname van PrEP zijn er medische begeleiding en controles nodig door de huisarts of door de Centra Seksuele Gezondheid van de GGD (soa-poli).

De zorg van de huisarts is gedekt door de ziektekostenverzekering. De kosten voor laboratoriumtesten via de huisarts komen wel ten laste van het eigen risico van gebruikers. De kosten voor de zorg en controles bij de GGD worden voor specifieke risicogroepen gedekt door een subsidieregeling.

Het kan zijn dat niet alle huisartsen en GGD-en op dit moment al PrEP-zorg leveren. Hier wordt wel hard aan gewerkt.
 

Informeel gebruik
Sommige mensen betrekken hun PrEP-medicatie niet rechtstreeks van een apotheek in Nederland. Dit noemen we informeel PrEP-gebruik. Dit is ontstaan omdat vergoeding ontbreekt en niet iedereen de volledige prijs kon betalen die voorheen voor PrEP-medicatie werd gevraagd. Per 1 januari 2018 is er nu ook een goedkopere en betaalbare generieke variant van PrEP te verkrijgen via apotheken in Nederland. De verwachting is dan ook dat het betrekken van PrEP buiten Nederlandse apotheken om zal gaan afnemen.
 

Door informele gebruikers wordt onderling informatie uitgewisseld over wat betrouwbare leveranciers zijn. Sommige mensen reizen naar landen buiten Europa om daar een goedkopere en meestal generieke variant van PrEP aan te schaffen. Andere mensen bestellen PrEP-medicatie online. Informele gebruikers kunnen wel bij de huisarts komen met een verzoek voor medische begeleiding. In alle gevallen van informeel betrekken van PrEP is het essentieel dat de juiste voorbereiding, testen en zorg wordt gekoppeld aan daadwerkelijk gebruik van PrEP. De Nederlandse multidisciplinaire HIV Pre-expositie profylaxe (PrEP) richtlijn beschrijft welke zorg dit is.
 

Voorlichting MSM

Voor MSM (mannen die seks hebben met mannen) is er de website mantotman.nl waar uitgebreide informatie beschikbaar is over PrEP. Hier kunnen zij onder andere ervaringsverhalen van mannen die PrEP gebruiken lezen.

PrEP voorschrijven

Richtlijnen en tools

Delen