Wat kost PrEP?

Wat kost PrEP? Wordt PrEP vergoed door de zorgverzekering?

Verschillende prijzen voor PrEP

De prijzen voor PrEP variëren. Zowel de prijzen voor de pillen als de kosten voor de zorg verschillen.


PrEP-pillen
Apotheken betrekken hun medicatie van verschillende leveranciers. De goedkoopste prijs voor PrEP is ongeveer € 27,50 à € 30,00 voor 30 pillen. Hier komen nog enkele euro’s per maand bij voor de apotheker. PrEP-pillen via de GGD worden waarschijnlijk grotendeels vergoed. Gebruikers betalen dan ongeveer € 7,50 per 30 pillen. Alleen MSM met een verhoogd risico op hiv komen in aanmerking voor PrEP via de GGD.


Zorg via de GGD
De kosten voor de zorg en controles bij de GGD worden voor specifieke risicogroepen gedekt door een subsidieregeling. Nog niet alle GGD'en kunnen PrEP-zorg aanbieden. Op PrEPnu.nl vind je per GGD wanneer PrEP-zorg daar begint. Specifieke risicogroepen zijn onder andere homomannen, biseksuele mannen en transgenders met een verhoogd risico op hiv.


Zorg via de huisarts
De kosten voor huisartsenzorg worden uit de basisverzekering gedekt. De kosten voor testen en laboratoriumonderzoek via de huisartsen worden van het eigen risico van de gebruiker afgetrokken. De kosten hangen daarom af van de hoogte van het eigen risico dat de gebruiker heeft gekozen. Het verplicht eigen risico is € 385,00. Het vrijwillig eigen risico is maximaal € 500,00 bovenop het verplicht eigen risico. De kosten kunnen dus oplopen tot € 885,00. Als het eigen risico op is, worden de kosten voor testen en labonderzoek wel vergoed door de zorgverzekeraar.

Vergoeding door zorgverzekering

PrEP-pillen en de kosten voor de zorg en controles worden bij de GGD'en voor specifieke risicogroepen gedekt door een subsidieregeling. Het gaat vooral om MSM met een verhoogd risico op hiv. Kijk op mantotman.nl voor een overzicht van MSM die hieronder vallen.

De zorg van de huisarts is gedekt door de ziektekostenverzekering. De kosten voor laboratoriumtesten via de huisarts komen wel ten laste van het eigen risico van gebruikers. De PrEP-pillen worden niet vergoed door de zorgverzekeraar.

PrEP bij de apotheek en online

PrEP is in Nederland op recept verkrijgbaar via de apotheek. GGD’en kunnen vanuit de PrEP-regeling de pillen waarschijnlijk verstrekken tegen gereduceerd tarief (ongeveer €7,50 voor 30 pillen) aan homomannen, biseksuele mannen en transgenders met een verhoogd risico op hiv. PrEP is ook online verkrijgbaar. Een nadeel hiervan is dat gebruikers dan zelf moeten zorgen voor de zorg en controles, bijvoorbeeld via de huisarts.

Voorlichting MSM

Voor MSM (mannen die seks hebben met mannen) is er de website mantotman.nl waar uitgebreide informatie beschikbaar is over PrEP. Hier kunnen zij onder andere ervaringsverhalen van mannen die PrEP gebruiken lezen.

PrEP voorschrijven

Richtlijnen en tools

Delen