Organiseer een bijeenkomst over PrEP

Wil jij anderen informeren of enthousiasmeren over PrEP? Organiseer dan een bijeenkomst over deze hiv-preventiepil. Met onze hulpmiddelen helpen we jou om in 5 stappen een waardevolle bijeenkomst te realiseren.

Organiseer een bijeenkomst over PrEP

Informeer anderen, ga de discussie aan of wissel ervaringen uit. Door een bijeenkomst te organiseren breng je mensen die geïnteresseerd zijn in het onderwerp samen en kun je dieper ingaan op PrEP en wat er bij komt kijken. Zo breng je PrEP onder de aandacht in jouw omgeving, netwerk of regio.

Sluit je aan bij onze missie
Door PrEP onder de aandacht te brengen, help je mee om PrEP in Nederland een gebruikelijk onderdeel van het aanbod van hiv-preventiemiddelen te laten zijn. Zo stimuleer je anderen om PrEP voor te schrijven of te gebruiken. Met jouw inzet werken we samen aan onze missie: Nul nieuwe hiv-infecties in Nederland. 

Dus help mee: organiseer een bijeenkomst in jouw omgeving of netwerk. Hieronder lees je in 5 stappen hoe je dit kunt aanpakken. Ook hebben we allerlei hulpmiddelen voor je ontwikkeld en verzameld.

Voor wie is het bedoeld?
Iedereen kan een bijeenkomst over PrEP organiseren. Kijk vooral naar wat jouw behoefte is: wie wil je informeren over PrEP of met wie wil je het gesprek aangaan?

In je persoonlijke kring of omgeving
Je kunt zelf bepalen wie je wil bereiken met de bijeenkomst over PrEP. Zo kun je een bijeenkomst organiseren voor een vrienden of familie. Of bijvoorbeeld voor geïnteresseerden in jouw woonplaats of binnen je club of vereniging.

Als professional
Misschien wil je als zorgprofessional of beleidsmedewerker een bijeenkomst organiseren voor medeprofessionals in jouw organisatie of jouw regio. Of misschien wel voor cliënten in jouw praktijk. Het kan allemaal. Bekijk hieronder de 5 stappen om een bijeenkomst over PrEP te organiseren en alle tools om het voor te bereiden.

In 5 stappen een bijeenkomst over PrEP

In 5 stappen helpen we je op weg om een bijeenkomst te organiseren. Zou je graag een bijeenkomst willen maar wil je dit niet zelf organiseren, neem dan contact op met een van de ervaringsdeskundigen en PrEP-activisten van PrEPnu.nl. Zij helpen je graag.

Stap 1: Bepaal je publiek

Voor wie wil je een bijeenkomst organiseren? Als je dit weet, kun je bepalen hoe je dit publiek kunt laten weten dat je een bijeenkomst organiseert. Dit kan bijvoorbeeld door een uitnodiging per e-mail te sturen, posters of flyers te verspreiden of een persbericht te sturen naar de lokale media. Voor dat laatste hebben we alvast een voorbeeld gemaakt:

Daarnaast is het ook handig om te weten wat je publiek al weet over PrEP. Weten je bezoekers nog bijna niets of hebben ze al best wat medische kennis? Probeer je verhaal en presentatie zoveel mogelijk af te stemmen op wie er komt. Je kunt natuurlijk ook alvast vragen stellen als men zich aanmeldt, zoals over hun voorkennis over PrEP of de reden waarom men zich aanmeldt. 

Stap 2: Kies een locatie

Bedenk waar je de bijeenkomst wilt organiseren? Bij jou thuis, in het buurtcentrum, in een café of een medisch centrum... Kies een locatie die voor de hand ligt voor je doelgroep zodat de bezoekers zich op hun gemak voelen.

Aankleding en routebeschrijving
Je kunt de locatie aankleden met bijvoorbeeld de poster 'Vragen over PrEP?' van Man tot Man. Denk ook aan een goede routebeschrijving en duidelijke bewegwijzering op de locatie.

Stap 3: Wat ga je overbrengen?

Bedenk goed wat je doel is van de bijeenkomst. Wil je informeren, een discussie op gang brengen of vooroordelen wegnemen? Of wil je anderen overtuigen van het gebruik van PrEP of aansporen om PrEP voor te schrijven aan cliënten?

Een programma opstellen
Als je weet wat je wilt bereiken met je bijeenkomst, kun je daar het programma op inrichten. We hebben een voorbeeldprogramma gemaakt ter inspiratie. Vergeet niet jezelf even voor te stellen en te vertellen waarom je de bijeenkomst hebt georganiseerd.

Sprekers uitnodigingen
Misschien wil je ook een spreker uitnodigen, zoals iemand die PrEP gebruikt of iemand die eerst sceptisch was maar nu de voordelen er van inziet. Om je te helpen hebben we een lijst van sprekers en sleutelfiguren in jouw omgeving gemaakt die graag een rol vervullen in jouw bijeenkomst over PrEP. Neem gerust contact met ze op:

Middelen voor je presentatie of aankleding
We hebben we een aantal handige hulpmiddelen die je kunt gebruiken in je presentatie of ter plekke kunt (uit)delen of ophangen:

Engels:

Stap 4: Bereid je voor

Als je een bijeenkomst organiseert, bereid jij je natuurlijk zo goed mogelijk voor zodat je zoveel mogelijk vragen kunt beantwoorden. Daarom hebben we een lijstje met 8 tips voor de organisator van een bijeenkomst over PrEP gemaakt:

Informatiebronnen
Op de volgende websites vind je allerlei informatie over PrEP voor verschillende doelgroepen. Zo heb je alles bij de hand om een goede presentatie te kunnen geven.

Stap 5 Evalueren

Vraag op het eind van de bijeenkomst wat de bezoekers van de bijeenkomst vonden en wat het hen heeft gebracht. Zo weet je of je missie is geslaagd. De feedback kun je meenemen in een eventuele volgende bijeenkomst over PrEP. Je mag het ook aan ons terugkoppelen, want wij horen natuurlijk graag hoe het is gegaan en wat wij kunnen doen om een bijeenkomst nog beter te laten verlopen. Neem contact op met Marvin de Vos via mdevos@soaaids.nl.

Hulp en contact

Heb je vragen over de 5 stappen of de hulpmiddelen die we aanbieden? Of mis je iets? Laat het ons weten en neem contact op met Marvin de Vos, programmamedewerker bij Programma MSM van Soa Aids Nederland, via mdevos@soaaids.nl. Marvin hoort het graag als je een bijeenkomst over PrEP gaat organiseren en hoe het is verlopen, maar dat is niet verplicht.

Laatste update: november 2018

Delen