Leidt PrEP tot meer soa’s?

Vooralsnog is er nog geen stijging van soa’s onder PrEP gebruikers vastgesteld, ondanks het feit dat het gebruik van condooms bij een deel van de gebruikers wel afneemt.

Epidemiologische gegevens laten zien dat soa’s al toenemen in Europa, nog voordat PrEP wordt toegepast. Een toename van soa’s die niet aan PrEP kan liggen.

De mensen die zich voor PrEP aanmelden hebben over het algemeen al vaker soa’s. Met andere woorden, het aantal soa’s bij PrEP-gebruikers is al relatief hoog voordat ze met PrEP beginnen en wordt daarna niet nog hoger.

PrEP blijkt juist kansen te bieden voor soa-bestrijding. Door goede PrEP-programma’s komen mensen met een hoog risico op hiv en andere soa’s in contact met zorg en worden ze iedere drie maanden getest. Hierdoor worden soa-infecties vaker gevonden en tijdiger behandeld. Een proef in New York met driemaandelijks testen op soa’s onder PrEP-gebruikers liet zien dat 70 procent meer infecties werd gevonden dan met een zesmaandelijkse test. Behandeling van deze soa’s voorkomt dat ze zich verder kunnen verspreiden. Zo zijn onder aanmelders bij de PrEP-studie van de GGD Amsterdam enkele hepatitis C infecties gevonden die anders wellicht niet ontdekt zouden zijn. PrEP is dus - dankzij de regelmatige controles - ook nuttig voor de bestrijding van andere soa’s dan hiv.

Delen