Wat is de basis voor deze boodschap?

Wetenschappers ondersteunen de conclusie dat mensen met hiv het virus niet kunnen overdragen als de hoeveelheid virus in hun bloed duurzaam niet aantoonbaar is.

Grote internationale wetenschappelijke onderzoeken hebben gekeken naar de hiv-overdracht bij hetero- en homoseksuele stellen. Al deze stellen bestonden uit een partner met hiv, wiens virus succesvol werd onderdrukt door hiv-medicijnen, en een partner zonder hiv.
Opvallende conclusies uit dit onderzoek:

  • Succesvolle onderdrukking van het virus betekent dat hiv duurzaam niet meer aantoonbaar is in het bloed met de meest nauwkeurige testen. Het virus is nog wel in bepaalde lichaamscellen aanwezig, maar niet aantoonbaar in het bloed.
  • In de onderzoeken werd bijgehouden hoe vaak deze stellen seks zonder condoom hadden. Ondanks duizenden keren seksuele gemeenschap werd het hiv-virus niet één keer doorgegeven. Wetenschappers ondersteunen daarom de conclusie dat mensen met hiv het virus niet kunnen overdragen als de hoeveelheid virus in hun bloed langer dan zes maanden niet aantoonbaar is.
  • Er is door wetenschappers lang gedacht dat er toch een kans op overdracht zou ontstaan als er naast de hiv-infectie een andere soa aanwezig is. De hoeveel virus in sperma, vaginaal vocht en rectaal vocht wordt door een soa verhoogd. Recente onderzoeken laten zien dat, ook bij de aanwezigheid van een soa, er geen overdracht van hiv plaatsvindt als het hiv-virus succesvol wordt onderdrukt.
  • Belangrijke voorwaarde voor het niet overdraagbaar zijn van hiv, is een succesvolle en duurzame onderdrukking van het virus in het lichaam.
  • Het kan zes maanden duren voordat dit bereikt is; maar in veel gevallen wordt dit al eerder bereikt.
  • Met duurzame onderdrukking wordt bedoeld dat het hiv-virus minimaal zes maanden onmeetbaar is in het bloed. Om de hoeveelheid virus niet aantoonbaar te houden is het belangrijk dat de cliënt de hiv-medicatie goed in blijft nemen en regelmatig de hoeveelheid virus te laten controleren.
Delen