Niet overdraagbaar hiv

n = n: niet meetbaar = niet overdraagbaar

Onder professionals leven veel vragen over het niet overdraagbaar zijn van hiv. Kan iemand bij wie het hiv-virus niet meer meetbaar is het virus overdragen aan een ander? Wat moet je je cliënt adviseren? Waar moet je op letten? In dit dossier zetten we alle praktische informatie en tips op een rij. 


Bij mensen met hiv die succesvol behandeld worden met hiv-remmers, is het virus niet langer aantoonbaar in het bloed. Dat betekent dat als het virus langer dan zes maanden niet meetbaar aanwezig is, zij het virus niet kunnen overdragen. Zelfs bij seks zonder condoom. Bij seks zonder condoom lopen zij wel risico op andere soa’s. Om dit bewustzijn te vergroten is de Hiv Vereniging deze campagne gestart: Niet meetbaar= niet overdraagbaar.
De internationale campagne Undetectable = Untransmissable wordt breed ondersteund door wetenschappers, professionals en organisaties. In Nederland wordt dit onder andere ondersteund door: Nederlandse Vereniging van Hiv Behandelaren, V&VN Verpleegkundig Consulenten Hiv, Hiv Vereniging en Aidsfonds – Soa Aids Nederland.

Stelling: Als je hiv hebt, kun je seks hebben zonder condoom

Mensen met hiv die succesvol behandeld zijn met hiv-remmers, kunnen het virus niet langer overdragen. Maar wat betekent deze N=N boodschap? Welke voorlichting geef je nu als professional in de soa- en hiv-bestrijding? Bekijk de video met deze prikkelende stelling. En hoor de verschillende meningen uit het veld.   

Waar vind ik meer informatie?

Publicaties

• Lancet: U=U taking off in 2017 (redactioneel)
• Seksoa Magazine: Hiv is niet meer seksueel overdraagbaar bij adequate behandeling

N=N campagne
De Hiv Vereniging voert campagne onder het motto n = n: niet meetbaar is niet overdraagbaar.
Op hun website vind je onder andere een video waarin mensen met hiv vertellen wat de n=n boodschap voor hen betekent.


U=U campagne
Prevention Access Campaign voert een internationale campagne onder het motto U = U: Undetectable = Untransmittable. Op hun website vind je:

• een officieel statement met ondersteunende materialen en video’s
• een overzicht van U=U partners; alle organisaties die dit statement onderschrijven
• een FAQ (beantwoording veel gestelde vragen).

 

Delen