Thema

Nederland naar 0!

Het is mogelijk: geen nieuwe hiv-infecties meer. Daarom heeft Aidsfonds – Soa Aids Nederland een doel gesteld: zo snel mogelijk naar 0 nieuwe hiv-infecties in Nederland. Help jij mee om dit doel te bereiken? Samen werken we aan een land waar niemand meer hiv krijgt.

Regionale aanpak

Nederland kan het eerste land ter wereld worden met 0 nieuwe hiv-infecties. Om de laatste infecties te vinden, is maatwerk nodig. Daarvoor moeten we inzoomen op regio’s en steden. Je regionale Nederland naar 0!-coördinator kan je daarbij helpen. In onderstaande kaart vind je een overzicht van alle regionale activiteiten en de contactgegevens van jouw regiocoördinator.

Selecteer een regio in de kaart en bekijk de aanpak van die regio.

Nederland

In Nederland leven in totaal 21.969 mensen met de diagnose hiv. Het aantal nieuwe hiv-diagnoses neemt de afgelopen jaren langzaam af. In 2019 kwamen er 580 hiv-diagnoses bij. In 2018 waren dit er 664. 

Limburg

In deze regio leven naar schatting 1.010 mensen met hiv. Daarvan heeft 92% een diagnose gekregen en is in zorg. 94% van hen wordt behandeld met medicatie. Bij 97% van de mensen die worden behandeld is het virus onderdrukt en kan niet meer worden doorgegeven.

Regiocoördinator:

Nicole Dukers-Muijers, coördinator onderzoek, GGD Zuid Limburg

nicole.dukers@ggdzl.nl

 

Noordelijk Zuid-Holland

In deze regio leven naar schatting 1.830 mensen met hiv. Daarvan heeft 91% een diagnose gekregen en is in zorg. 94% van hen wordt behandeld met medicatie. Bij 95% van de mensen die worden behandeld is het virus onderdrukt en kan niet meer worden doorgegeven.

Regiocoördinator:

Rob Huijsen, arts Centrum Seksuele Gezondheid GGD Haaglanden
rob.huijsen@ggdhaaglanden.nl

 

Utrecht

In deze regio leven naar schatting 1.430 mensen met hiv. Daarvan heeft 91% een diagnose gekregen en is in zorg. 92% van hen wordt behandeld met medicatie. Bij 98% van de mensen die worden behandeld is het virus onderdrukt en kan niet meer worden doorgegeven.

Regiocoördinator: 

Lily van Neer
lvanneer@ggdru.nl

 

Zeeland en Noord-Brabant

In deze regio leven naar schatting 2.520 mensen met hiv. Daarvan heeft 92% een diagnose gekregen en is in zorg. 93% van hen wordt behandeld met medicatie. Bij 95% van de mensen die worden behandeld is het virus onderdrukt en kan niet meer worden doorgegeven.

Regiocoördinator:

Amy van Beurden, verpleegkundig specialist seksuele gezondheid GGD Hart voor Brabant
a.van.beurden@ggdhvb.nl 

 

Oost

In deze regio leven naar schatting 2.690 mensen met hiv. Daarvan heeft 90% een diagnose gekregen en is in zorg. 96% van hen wordt behandeld met medicatie. Bij 96% van de mensen die worden behandeld is het virus onderdrukt en kan niet meer worden doorgegeven.

Regiocoördinator: 

Noëmi Nijsten, arts Seksuele Gezondheid GGD Gelderland-Zuid
NNijsten@ggdgelderlandzuid.nl   
 

Zuidelijk Zuid-Holland

In deze regio leven naar schatting 3.740 mensen met hiv. Daarvan heeft 91% een diagnose gekregen en is in zorg. 92% van hen wordt behandeld met medicatie. Bij 95% van de mensen die worden behandeld is het virus onderdrukt en kan niet meer worden doorgegeven.

Regiocoördinator:

Katy van den Hoek
c.vandenhoek@Rotterdam.nl

Noord-Holland Flevoland

In deze regio leven naar schatting 9.020 mensen met hiv. Daarvan heeft 95% een diagnose gekregen en is in zorg. 93% van hen wordt behandeld met medicatie. Bij 96% van de mensen die worden behandeld is het virus onderdrukt en kan niet meer worden doorgegeven.

Regiocoördinator: 

Elske Hoornenborg, hoofd soapoli GGD Amsterdam
ehoornenborg@ggd.amsterdam.nl

 

Noord

In deze regio leven naar schatting 1.320 mensen met hiv. Daarvan heeft 91% een diagnose gekregen en is in zorg. 95% van hen wordt behandeld met medicatie. Bij 96% van de mensen die worden behandeld is het virus onderdrukt en kan niet meer worden doorgegeven.

Regiocoördinator:

Fetzen de Groot, coördinator Sense Noord Nederland, GGD Groningen
fetzen.de.groot@ggd.groningen.nl

 

Download de checklist voor extra handvatten om in jouw regio 0 nieuwe hiv-infecties te bereiken.

Nederland naar 0! - inzoomen op regio's en steden

Rol van Aidsfonds – Soa Aids Nederland 

Aidsfonds – Soa Aids Nederland is de initiator en aanjager van de beweging. Ook geven we er zelf een hoge prioriteit aan in ons werk en investeren er flink in. Zo pakken we de landelijke rol in lobby en pleitbezorging en ondersteunen we waar dat kan op lokaal niveau bij de dialoog met overheden. We hebben verschillende calls voor wetenschappelijk onderzoek en vernieuwingsprojecten uitgezet. En we ondersteunen zelf diverse projecten. 

Lees meer over de rol van Aidsfonds – Soa Aids Nederland 

Bezig met een project voor Nederland naar 0? En heb je hulp nodig?

Neem contact op met Cor Blom | Beleidsmedewerker
pb3

Actuele ontwikkelingen over NL naar 0 in je inbox?

Informatie, bijeenkomsten en tools

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen over de beweging Nederland naar 0!? Meld je aan voor onze nieuwsbrief. En ontvang maximaal 10 keer per jaar de nieuwste inzichten, praktijkverhalen, trainingen en relevante tools.

Schrijf je in