Online ondersteuning na hiv-diagnose

Voor mannen met hiv bestaan aanvullende vormen van digitale ondersteuning, zoals informatie, advies, uitwisseling en persoonlijke begeleiding. Daarnaast bestaan er diverse apps om de therapietrouw te verbeteren.

Steun via internet

Net zoals bij alle andere gezondheidsvraagstukken, is internet de nummer één bron van informatie geworden als het gaat om leven met hiv Ondersteuning van homo- en biseksuele mannen met hiv gaat in toenemende mate online. Deze ondersteuning bestaat bijvoorbeeld uit informatie, advies, uitwisseling en begeleiding. 

  • Informatie:

Uitgebreide achtergrondinformatie vinden mannen op Mantotman.nl en Hivnet.org. Poz & Proud biedt nieuws en actualiteiten voor homomannen met hiv;

  • Getailored advies:

4mezelf.nl is speciaal gemaakt voor homo- en biseksuele mannen, die recent gehoord hebben dat ze hiv hebben. Mannen krijgen geautomatiseerd advies toegesneden op hun situatie. De Sekswijzer op Mantotman.nl biedt ook geautomatiseerd advies, voor mannen met én zonder hiv.

  • Uitwisseling:

Mannen kunnen elkaar digitaal ontmoeten via de Hiv Vereniging (HVN) en zo hun ervaringen delen. Diverse ervaringsverhalen van mannen met hiv staan op Mantotman.nl

  • Persoonlijke begeleiding:

4mezelf.nl biedt een chatmogelijkheid met hiv-professionals en het Servicepunt van de HVN beantwoordt vragen over leven met hiv (telefonisch en per mail) . 

 

Therapietrouw verbeteren met apps

Apps voor smartphones en tablets zijn een manier om therapietrouw te verbeteren. Apps die aan therapietrouw bijdragen, hebben als functies bijvoorbeeld het bijhouden van de medicatiegebruik, medicatievoorraad en het instellen van herinneringen. Nictiz publiceerde in 2014 een rapport, met daarin een inventarisatie van medicatie-apps.  

Delen